(ОНОВЛЕНО) Європа знову занурилась у глибини занепокоєння - та хоч визнає право України захищатися

ОНОВЛЕНО 18:20 - Бодай Європа визнала право України проводити АТО.

Прес -секретар високого представника ЄС із зовнішніх справ та політики безпеки Майкл Манн заявив, що активізація антитерористичної операції в Донбасі не є порушенням угоди в Женеві.

За словами Манна, Євросоюз визнає право української влади вживати силових заходів для захисту суверенітету держави.

"Ми повністю довіряємо українській владф. Ми визнаємо право України на захист суверенітету і територіальної цілісності", - сказав речник високого представника ЄС, коментуючи активізацію проведення антитерористичної операції на сході України.

Він зазначив, що Україна виконує свої зобов'язання в рамках Женевських домовленостей.

***

Раніше Ештон закликала "сторони" - а не Росію - до припинення політичного насильства.

Верховний представник ЄС з питань спільної зовнішньої політики і політики безпеки Кетрін Ештон стурбована останніми новинами зі східної України і закликає всі сторони Женевських домовленостей зупинити насильство. Про це сьогодні повідомляє прес-служба Єврокомісії.

Ештон зазначила, що повідомлення про викрадення, тортури і вбивства в східній Україні, зокрема, Володимира Рибака і Павла Ковелка, викликають велике занепокоєння.

"Я передаю свої співчуття їхнім родичам. Незалежне та прозоре розслідування має пролити світло на ці смерті та притягнути винних до відповідальності", - йдеться в заяві.

Крім того, Верховний представник ЄС наголосила, що всі незаконно затримані озброєними людьми повинні бути негайно звільнені, в тому числі , журналісти, місцеві лідери і звичайні громадяни.

"Я закликаю до припинення насильства, залякування та провокаційних дій і заяв, відповідно до спільної Женевської заяви", - заявила вона.

Нагадаємо, 17 квітня ЄС , США , Росія і Україна на переговорах в Женеві досягли угоди про кроки по деескалації ситуації в Україні. Першим кроком має стати звільнення всіх незаконно захоплених будівель, вулиць і площ, а також роззброєння незаконних формувань.

донеччина криза

Знак гривні
Знак гривні