У Луганську обираючи народного губернатора побилися сепаратисти. Огляд подій на Сході

У східних регіонах України, незважаючи на вимоги Женевської угоди, продовжуються активні дії сепаратистів. Як повідомляє Українське національне інформаційне агентство (Укрінформ), 21 квітня в Луганську під стінами захопленого будівлі Служби безпеки проросійські активісти обрали «народного губернатора». Про це пише Голос Америки.
 
«Цьому обранню передували скандали, викривальні заяви і навіть штурм барикад. Причому вступили в сутичку самі сепаратисти, які розділились на два табори: представники так званої "армії південного сходу", що захопили СБУ, і "народне ополчення" Луганська», - повідомляє кореспондент Укрінформу .
 
Новопризначений «губернатор» Валерій Болотов заявив місцевим ЗМІ, що «постарається виправдати довіру народу» і створить армію Луганської області, «куди увійдуть вже існуючі загони, а також жителі області» , - пише інтернет-сайт «Новости Луганска» . Інші електронні ЗМІ передають про те, що в голосуванні по кандидатурі Валерія Болотова брали участь кілька сотень людей, у яких не було ніяких повноважень.
 
Як повідомляє інформаційне агентство УНІАН, у Харкові близько ста мітингувальників також обрали «губернатора».
 
Погрози сепаратистів
 
«За те, щоб "народним губернатором" став практично нікому не відомий Володимир Варшавський - підприємець, блогер, голова нещодавно створеної громадської організації "Слобожанщина", проголосували приблизно сто мітингувальників», - пише УНІАН.
 
Інформаційне агентство повідомляє про те, що в Маріуполі через бездіяльність міліції українці створили «Народну дружину» , а в Донецьку сепаратисти погрожують спалити офіс Української народної партії, активісти якої відмовляються зняти прапор України.
 
Керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук на своїй сторінці у Фейсбуці пише про те, що «екстремісти на Донбасі готуються до скоєння нових провокацій, націлених на подальшу дестабілізацію ситуації в регіоні».
 
Тимчук стверджує, посилаючись на свої джерела, що в місті Краматорську екстремісти оголосили про «загальну мобілізацію» місцевого населення під приводом нібито підготовлюваного прибуття в місто колони автобусів з представниками «Правого сектора». В даний час по Краматорську курсує автомобіль із гучномовцями, через які городян закликають мобілізуватися й «дати відсіч наступаючим бандерівцям», - повідомляє Тимчук.
 
«За нашими даними, в Слов'янську готуються до відбування в Краматорськ загони бойовиків для "посилення" місцевих сепаратистів. Не виключаються нові диверсії з жертвами серед місцевого населення, вчинені сепаратистами з намаганням видати їх за акції "Правого сектора"», - зазначає керівник Центру військово-політичних досліджень.
 
Все, що відбувається сьогодні в Луганську і інших містах сходу України, активіст Громадського сектора, координатор зі збору допомоги військовим Сергій Глотов називає одним словом - «безвладдя».
 
Військові - оплот України
 
«Якби я не спілкувався з військовими останні кілька тижнів, я б, напевно, вже думав, що Луганськ остаточно перейшов під контроль Росії. Військові - це єдиний оплот сьогоднішньої України, вони не хочуть жити в Росії, не зрадять присягу. Сьогодні в центрі Луганська захоплено будівлю СБУ, біля якої я не бачив жодного патруля міліції. Незрозуміло хто в масках може зупинити будь-якого посеред вулиці, обшукати, вивернути сумки», - розповідає телефоном з Луганська Сергій Глотов.
 
Він говорить про те, що місцевим громадянам дуже сильно потрібна хоча б інформаційна підтримка в центральних ЗМІ. Адже більшість із них змушені жити під гнітом кількох сотень озброєних сепаратистів, «які розбурхують область».
 
Глотов, як і кілька десятків інших активістів, займається тим, що допомагає забезпечувати всім необхідним місцеві збройні сили, загони прибулих у регіон прикордонників.
 
«Для нас головне знайти спосіб, як допомогти військовим. Сьогодні о 10.00 ранку мені передзвонили з частини і сказали: потрібен бензиновий генератор. Я дав оголошення в соціальних мережах, ми зібрали гроші і купили генератор, який завтра віддамо військовим», - розповідає Сергій Глотов.
 
За кілька останніх днів активісти Громадської сектора Луганська спорядили п'ять мобільних екіпажів, які передали продукти і предмети першої необхідності в п'ять військових частин.
 
«21 квітня ми їздили в одну з частин прикордонних військ на території Луганської області на самому кордоні з Росією. Місцеве населення їх не блокує, але й не допомагає. Ми відвезли близько 120 кілограмів овочів і все, що приносять нам люди: зубну пасту, гелі та крем для гоління, пральні порошки», - говорить Сергій Глотов.
 
Він розповідає про те, що за останній час активісти Луганської області змогли передати українським військовим близько тридцяти пар армійського взуття - спеціальних високих військових черевиків. І потрібно ще як мінімум п'ятнадцять пар. За словами Глотова, в українських армійських частинах дуже гостро стоїть питання з наявністю бронежилетів, засобів зв'язку та спеціальних розвантажувальних жилетів для боєприпасів.
 
Чому всього цього немає в українській армії, і чому забезпеченням солдатів займаються громадські активісти, Сергій Глотов сказати не може.
 
Час минає
 
Ще один проукраїнський активіст з міста Луганська Олексій Біда вважає, що центральна влада не приділяє достатньої уваги проблемам Сходу і крізь пальці дивиться на розвиток сепаратизму в регіоні.
 
Олексій Біда каже, що в більшості своїй луганчани не згодні з проявом сепаратизму і не підтримують зростання проросійських настроїв у регіоні. Але у них немає можливості відкрито заявляти про це.
 
«Люди виходять на мітинги, намагаються говорити, їх залякують, б'ють. Надії на нашу виконавчу владу немає, міліція не діє», - каже телефоном з Луганська Олексій Біда.
 
Він розповідає про те, що багато місцевих жителів вперше чують імена та прізвища нових «лідерів» регіону, які відкрито закликають до сепаратизму. І ставлення до них серед місцевого населення - як до тих, «хто дорвався до влади», - зазначає Біда.
 
«Двадцять років луганчан і донеччан грабували місцеві олігархи, а центральна влада робила вигляд, що нічого особливого тут не відбувається. Прийшов час почути нас. Національно-визвольна війна на Майдані - це прекрасно, але на Донбасі цього не розуміють. Тут свої герої, своя визвольна риторика, до якої потрібно прислухатися. Те, що зараз у нас відбувається, це наслідок прорахунків від початку протестів на Євромайдані в столиці», - говорить Олексій Біда.
 
Він вважає, що офіційному Києву потрібно якнайскоріше виробити якийсь формат «інформаційного поля» , на якому можна було б обмінюватися думками з регіонами. На жаль, поки цього не відбувається, українська влада втрачає час для деескалації конфлікту, - стверджує Олексій Біда.

донеччина луганщина кримінал

Знак гривні
Знак гривні