Приєднання Криму знецінило російський ринок на $179 млрд. Подальша агресія може Росію розорити

Приєднання Криму коштувало російському ринку 179 млрд доларів. Ця цифра складається з відтоку капіталу в 33,5 млрд дол , падіння капіталізації російських компаній на 82,7 млрд доларів у самій Росії та на 62,8 млрд дол - у Лондоні.

У 33,5 млрд дол оцінює відтік капіталу з Росії за березень Центр розвитку НДУ "Вища школа економіки" ( 25,4 млрд дол, витрачених в березні Банком Росії на підтримку курсу рубля, плюс позитивне сальдо рахунку поточних операцій в 8,1 млрд дол).

Більший відтік капіталу з Росії був тільки в жовтні та грудні 2008р. - 54 млрд дол і 45 млрд дол відповідно.

Ще 82,7 млрд доларів втратив російський ринок акцій. Саме на стільки за перші два тижні березня знизилася капіталізація компаній, папери яких входять в індекс ММВБ ( індекс знизився на 14,35%), підрахували експерти УК "Альфа-Капітал".

Індекс RDX, в який входять розписки російських компаній на Лондонській біржі, просів за цей же час майже на 13% , що в переведенні на гроші означає втрату в 62,8 млрд дол, випливає з розрахунків "Альфа-Капіталу".

При ескалації конфлікту на сході України на російські ринки чинитиметься тиск, згоден головний економіст по Росії та СНД BofA Merrill Lynch Володимир Осаковскій: "Протистояння спонукає інвесторів повернутися до міркувань про можливі санкції проти Росії".

крим криза росія

Знак гривні
Знак гривні