Люстрація в керівництві МВС марна: там просто нема чесних людей. Треба набирати з Майдану

Люстрація щодо високопосадовців МВС є абсолютно марною. Там просто немає чесних людей, у яких би не було зобов'язань перед купою різних злочинців. Потрібна не люстрація, а цілком інший підхід, - пише у своїй колонці та сайті Еспресо.тв Станіслав Речинський.

Зараз всі, кому не лінь - лають Авакова у зв'язку з кошмарним новими призначеннями в МВС. І ніхто не може дати відповідь на просте питання: а яке призначення буде не кошмарним? Де ті чесні генерали МВС, яким можна доручити зараз керівництво обласними УВС?

Говорять про необхідність люстрації, цивільного контролю і так далі. На жаль, люстрація в даному випадку буде схожа на пошук маленького діаманта у великій купі лайна. І не факт, що пошук буде успішним.

Система української міліції - це був якийсь неприродний добір. Генералами ставали ті, хто умів не розкривати злочини, а добувати гроші за допомогою міліції. Хто вмів добре готувати «липову звітність». Хто міг краще за всіх «догодити» високому міліцейському начальству. Згадайте міністра Могильова, у нього була кличка «шашличник», тому що він був видатним фахівцем з облаштування «відпочинку» міліцейських чинів і високих держчиновників в Криму. І - став міністром.

Люстрація щодо вищих посадових осіб у МВС - абсолютно марна. Там просто немає чесних людей. Там немає людей, у яких не було б зобов'язань перед купою разноообразних злочинців. Ці люди не зможуть змінити міліцію на краще. Нам не потрібна люстрація. Потрібен, на мій погляд, зовсім інший підхід.

Майдан вражав не тільки своєю самовідданістю, але і здатністю до самоорганізації. Там не потрібно було держави в принципі, вона сама там утворилася. Зі свого міліцією, своєю медициною, своєю освітою, своїм громадським харчуванням, своєю розвідкою і контррозвідкою і так далі. Чому ті люди, які створювали Майдан як державу - не можуть зараз очолити обласні управління міліції, районні управління? Це занадто складно? Для цього потрібні специфічні знання та освіта? Ні. Насправді, це не складно, бо міліція давно вже не працює, і втрачати нам все одно нічого.

Так звані принципи роботи української міліції - це окозамилювання, «липа», роздуті штати, система ідіотської звітності і так далі. Чим далі буде новий керівник від цих принципів - тим краще. Чим далі він буде від «міліцейських традицій», типу регулярних п'янок, нескінченних нарад, свят, заморочування голови начальству - тим краще.

Саме люди, що не мають відношення до системи, зможуть оцінити і відсіяти своїх підлеглих за ознакою професійної придатності і моральних якостей. Саме вони зможуть скоротити ці шалено роздуті штати, прибрати всіх цих «блатних» дівчаток і хлопчиків, які невідомо що в МВС роблять і пожирають його бюджет. Юридична освіта? Я не думаю, що вона потрібна для начальника обласного чи районного управління. Для цього буде достатньо помічника з такою освітою і тямущих слідчих.

І на місці Авакова, я б не перебирав зараз кандидатури генералів в марних спробах знайти чесну людину, а закликав до служби тих, хто створював Майдан. Саме зараз у нас є шанс почати справжні реформи в МВС, а не лакувати сумну дійсність, як це було при Луценко.

мвс

Знак гривні
Знак гривні