Конфлікт із окупантами в Криму перейшов у криваву фазу (ЗВЕДЕННЯ)

Від учора ситуація в Криму перейшла на новий етап - кривавий. Імовірно, сталося це після чіткого сигналу, що прозвучав у промові Путіна: «Крим ніколи не буде бандерівським». Підрядчики Кремля в Криму сприйняли ці слова як сигнал до початку застосування зброї до українських військовослужбовців. Водночас, місцезнаходженння захоплених бойовиками «кримської влади» активістів, яких Аксьонов обіцяв звільнити відразу після референдуму, - досі невідоме.

Про це повідомляє у зведенні Євромайдан SOS.

Як повідомило Міноборони, під час штурму російськими окупаційними військами фотограмметричного центру Головного управління оперативного забезпечення Збройних Сил України в Сімферополі було вбито прапорщика Збройних Сил України Какуріна С.В. Крім того, в ході штурму було поранено в шию та плече українського офіцера. Ще кілька українських військовослужбовців отримали травми кінцівок і голови від ударів кийками, битами та іншими предметами. До поранених тривалий час не пускали швидку. Згідно з повідомленням «Інформаційного опору», з вікон будівель поблизу працювали російські снайпери.

Протягом минулої доби відбувалися спроби штурму одночасно трьох військових частин: військово-морської бази у Новоозерному, військових частин на Фіоленті та в Євпаторії. Українським військовослужбовцям останніх двох баз поставили ультиматуми. У Фіоленті "самооборона Криму" тимчасово відступила.

Відбувся похорон Решата Аметова, кримського татарина, викраденого під час акції в Сімферополі 3 березня трьома невідомими особами. Правозахисна організація Human Rights Watch заявила, що кримська влада повинна терміново провести детальне розслідування насильницького зникнення, катування та вбивства Р.Аметова та притягнути до відповідальності винних у його смерті.

Викраденого в Криму полковника Служби зовнішньої розвідки України Ігоря Лоснікова відпустили, повідомляє прес-служба СЗР. "В результаті оперативного прийняття Службою зовнішньої розвідки України невідкладних заходів, зокрема по лінії офіційних контактів з російськими спецслужбами, захоплений у вівторок в 17.00 в Ялті командир військової частини СЗР України полковник Ігор Лосніков відпущений", - сказано в заяві.

З’явилося повідомлення про те, що в Ялті невідомі побили спецкора газети «Сегодня» Дмитра Бунецького та фотографа Сергія Ніколаєва. Журналісти отримали сильні забої, у них розбиті обличчя, вибиті зуби. Крім того, невідомі відібрали у журналістів телефони, паспорта і гроші.

У Сімферополі біля Головного управління МВС відбулася акція проти насильницьких зникнень.

Наразі невідомим залишається місцезнаходження 12 осіб: відеооператори Ярослав Пілунский та Сергій Грузинский, українські активісти Андрій Щекун, Анатолій Ковальський, Михайло Вдовченко, а також три активісти київського автомайдану Олексій Гриценко, Сергій Супрун та Наталя Лук'яненко, а також Владислав Поліщук, активісти з Рівного Іван Бондарець і Валерій Ващук. Міліція при цьому – бездіяльна. Серед зниклих також – підполковник ЗСУ Анатолій Кальян. Мобільна група Євромайдан-SOS відвідала точку далекого авіанаведення, яка дислокується в селі Плодове під Севастополем, де, власне, й викрали підполковника. Наразі близько 10 осіб із «самооборони Криму» блокують базу, вони озброєні, заперечують факт викрадення особи та не пускають на КПП. Водночас, стало відомо про місцезнаходження зниклого Абу Юсуфа (Селенцова Сергія): його затримано і що до нього допущено адвоката. Подробиці знатимемо завтра.

Під час захоплення автосалону «Богдан-Авто» в Сімферополі були захоплені журналіст і оператор кримськотатарського телеканалу ATR. Згодом вони були відпущені.

крим криза росія

Знак гривні
Знак гривні