Росія проти України: повномаштабне вторгнення на Схід малоймовірне.

Для того, щоб прогнозувати подальші дії Росії проти України, потрібно відповісти на ряд питань.

1 . Мета (цілі) дій (у тому числі військових) - стратегічний рівень.

2 . Способи їх досягнення (варіанти) - оперативно- тактичний рівень.

Отже, що може бути метою дій РФ проти України?

Варіанти та прогнози розглядає Юрій Матухно.

Варіанти:

1. Реставрація режиму Януковича - повний контроль над Україною.

2. Зміна влади в Києві ( посадка в крісла своїх людей) - повний контроль над Україною.

3. Відрив частини території від України - варіанти (Крим або весь Південний схід).

4 . Створення умов для отримання преференцій від України без анексії частини її території.

Тепер пройдемося по цих варіантами.

1 . Реставрація Януковича практично неможлива - це розуміють не тільки в Україні, але і в РФ. Якби Путін робив на нього ставку, він би використовував його регулярно і систематично. А так Янукович служить тільки ширмою і приводом для "легалізації" дій РФ. Він явно не повернеться - а значить, цей варіант розглядається як малореальний.

2. Для зміни влади потрібно кілька умов. Одна з них робить і цей варіант малореальним - потрібен контроль практично над усією територією України. Мирним (або "миротворчим") способом цього не досягти ніяк (!), Військовим - тут вже весь світ встане дибки, а США із задоволенням випробують щось новеньке зі свого арсеналу. Крім того, немає реальної кандидатури (і команди ) - Медведчука вважати таким язик не повернеться, а багато хто з регіоналів на це не піде. У них вже зараз розбрат у партії - деякі підтримують дії РФ, але більшість - проти.

3. Відрив частини території - анексія Криму - доконаний факт. Зараз тільки від Путіна (і світового співтовариства) залежить, увійде Крим до складу РФ, буде незалежним чи (дуже малоймовірно) залишиться у складі України. Якщо це мета - її можна вважати досягнутою. Далі - справа техніки. Однак мені думається, що це найближче завдання. Завдання-максимум - розподіл України по Дніпру (крім Полтавської, Чернігівської та Сумської областей).

Але в чому сенс? Контроль над розвиненими промисловими регіонами? Створення буферної зони? У мене не вистачає даних для оцінки. Ця надзадача виглядає досить реальною.

Проте Путін на ідіота не схожий, він тверезо зважує всі за і проти. Такий варіант - пряма конфронтація зі США, Заходом і більшістю решти світу. Він призведе якщо не до прямого застосування військової сили проти РФ, то повної її ізоляцієї.

А Китай буде сидіти і соплі жувати?! Вони цілком можуть скористатися ситуацією, щоб відірвати собі шматочок в Сибіру. Та й мати "залізну" завісу по Дніпру Росії не посміхається.

Мій висновок: такий варіант можливий, але для його реалізації потрібен ряд сприятливих обставин. Водночас у світової спільноти є безліч важелів. Таких, як ціна на нафту, що вже був ефективно використаний при розвалі СРСР. Чому не повторити його зараз? Економіка РФ далека від ідеального стану, все тримається на сировині. Світ мовчати не буде - це прямий перегляд результатів Другої світової, а це загрожує далекосяжними наслідками для всього світу. Європа понад усе боїться нової війни. А звідси випливає висновок: вони зроблять все, щоб цієї війни не було. Правда, як варіант, цим " всім" може виявитися Україна!

4. Цей варіант (поряд з анексією Криму) виглядає найбільш реальним. Путін розуміє , що з приходом нової влади валиться так ретельно вибудовувана система благополуччя РФ - знову піднімаються питання базування флоту (це 200 %), транзит газу до Європи, ціни на газ і обсяги його споживання і найголовніше - особисті заробітки ВВП. Україна вступає в ЄС (згоден - не вступає, асоціюється), то Митний Союз йде по боку, і Україна як ринок для РФ і Митного Союзу втрачена.

Можливе здійснення (особливо на хвилі нинішньої ейфорії) якого-небудь варіанта приєднання до НАТО - дуже актуально на тлі останніх подій (за деякими опитуваннями, вже до 70 % вважають це правильним!).

Визначивши дві реальні цілі дій РФ , можна спробувати спрогнозувати способи їх досягнення.

Почнемо з найпростішого - варіанту 4. Все вже зроблено, далі тільки дипломатичні засоби. Є варіанти - з приєднанням Криму до РФ або без такого, але незалежного і під контролем. Думаю, що на приєднання Путін не піде - забагато поганих наслідків для РФ, а виграшу пшик ...

Цікавий варіант 3. Два сценарії - "силовий" і "миротворчий". Силовий практично не реальний - це війна з усіма витікаючими наслідками (див. вище). І найголовніше - трупами російських солдат, після чого громадська думка Росії почне змінюватися з точністю до навпаки (проходили не раз у світі, в тих же США).

Повітряна операція - а по яких цілях її проводити?! Наземна - втрати, партизанська війна (вона реальна навіть у Криму, що ж тоді говорити про Схід).

Найреальніший варіант - миротворча операція (без всяких мандатів ООН) для захисту... (потрібне підкреслити - хоча й незрозуміло, кого ж - громадян РФ , яких немає, громадян України - від кого, і т.д.). Для неї потрібен реальний привід. Таким приводом не послужить навіть запрошення з боку якоїсь області - замало буде, все-таки територія іншої країни.

Найзручніший - масова бійня. На мій погляд , єдино реальний, інших не бачу. Але поки, слава богу, умов для цього також не спостерігаю. Навіть незважаючи на всіляку ескалацію з боку РФ на сході - народ намагається триматися в рамках. Ось тільки події в Донецьку й Харкові.... Сильно залежить від дієздатності СБУ і МВС, дуже сильно. Буде ситуація контрольованою - не буде агресії.

Що стосується напрямків дій. З Криму в плані вторгнення нічого не буде - у них вистачає своїх проблем, територія дуже незручна, сил мало. Та ще й «п'ята колона» у вигляді наших частин. Тому, якщо і буде вторгнення - то зі сходу.

Зручний варіант Слобожанського напрямку - відтинаючий удар плюс десанти з Азова. Можливо і з усіх напрямків - якщо будуть умови.

Що стосується Януковича - не бачу його в цих сценаріях. Авторитету у народу (і у влади інших країн) рівно нуль. Якщо приводити до влади на багнетах - то авторитетного, а не це чмо. Але реального кандидата не бачу.

Це моя думка. Не претендую на оригінальність і абсолютну правоту.

крим криза росія

Знак гривні
Знак гривні