Двоє загиблих у Харкові: проросійські активісти штурмували офіс Патріота України (ФОТО, ВІДЕО)

2 людей вбито й 5 поранено ввечері 14 березня через стрілянину біля офісу громадської організації "Патріот України" на вул. Римарській, 18 у центрі Харкова.

Про це повідомив Українським Новинам представник міліції.

Голова адміністрації Ігор Балута вважає всі події провокацією проросійсьских активістів.

А тим часом МЗС Росії відреагував оперативненько, закликавши широко боротись із "екстремістами НА Україні".

З слів свідків, увечері 14 березня на площі Свободи в Харкові невідомі обстріляли із синього мікроавтобуса Volkswagen T4 із травматичної зброї проросійських активістів з руху "Самооборона Харкова", які перебували там.

Свідки стверджують, що із цього ж мікроавтобуса із дніпропетровськими номерами було обстріляно автомобіль із проросійськими активістами 8 березня на проспекті Правди в Харкові.

Мікроавтобус перебуває в розшуку.

Зробивши кілька пострілів і кинувши шашку зі сльозоточивим газом, невідомі спробували зникнути, протаранивши при цьому ворота в огорожі, яка зараз є на площі.

Однак мікроавтобус стали переслідувати байкери, які були на площі.

Вони встановили, що мікроавтобус під'їхав до будівлі на вул. Римарській, 18.

Представники "Самооборони Харкова" спробували проникнути в офіс "Патріоту України", однак люди, які перебували там, відкрили вогонь із вікон із травматичної зброї, а пізніше - дробом з карабінів, а також кинули в нападників світлошумову гранату й пляшку з "коктейлем Молотова".

Під час стрілянини було вбито одного з представників "Самооборони Харкова" і випадкового перехожого, поранено 5 людей, у тому числі міліціонера, який одержав важке поранення в грудну клітку.

Усіх поранених госпіталізовано.

Люди, які були в будівлі, захопили 3 заручників - 2 охоронців будівлі й міліціонера, що ввійшов у будівлю для переговорів.

Міліція перекрила рух на вулицях Римарській і Сумський і відтіснила близько 200 проросійських активістів, що зібралися біля будівлі, на відстань більш ніж 100 метрів від неї.

Близько 0:00 на місце події прибув мер Харкова Геннадій Кернес, а слідом за ним - голова облдержадміністрації Ігор Балута.

Кернес після переговорів зайшов у офіс для розмови з одним з лідерів "Патріота України" Андрієм Білецьким.

В офісі на той момент уже був перший заступник начальника Головного управління Міністерства внутрішніх справ у Харківській області - начальник слідчого управління Микола Фоменко.

З слів Кернеса, у будівлі було не менш ніж 40 людей.

Близько 03:00 Кернес повідомив журналістам, що люди, які перебувають у будівлі, у результаті переговорів звільнили одного із заручників - охоронця будівлі.

Близько 04:30 люди, які були в будівлі, погодилися скласти зброю й здатися.

Співробітники міліції вивели людей з будівлі, обшукали, відвели в автобуси й відвезли.

За попередніми даними, затримано близько 30 людей.

Станом на 05:30 на місці події працювали експерти, проводилися слідчі дії.

харків

Знак гривні
Знак гривні