Економічна програма уряду Яценюка на найближчий час: 10 пріоритетів

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк сьогодні на зустрічі з Європейською бізнес-асоціацією розповів, як нова влада збирається будувати взаємини з українським бізнесом .

Кореспондент ЛІГАБізнесІнформ записав короткий конспект його промови, виділивши основні пріоритети нової української влади в економічній політиці на найближчі місяці.

1 . Право власності недоторканне

Самопроголошений уряд на території АРК Крим робить спроби, фактично, крадіжки національної власності України . Це стосується Чорноморнафтогазу та інших компаній. Питання недоторканності права власності є номером один не тільки в Криму, а й у всій Україні. Воно має бути захищено. Досвід реприватизаціі має негативні наслідки.

Власність буде захищена, але це зобов'язує і бізнес. Уряд зробить все, щоб бізнес заробляв, платив податки, створював робочі місця і виконував соціальні програми.

2 . Енергетичні компанії будуть приватизовані

Уряд розглядає можливість приватизації енергетичного сектора на прозорих аукціонах. Це стосується Чорноморнафтогазу та інших компаній, які є частиною Нафтогазу України .

НАК Нафтогаз України - це тягар для бюджету, непрозорий монстр. Він контролює величезні грошові потоки, по суті, він є квазіміністерством фінансів. Приватизація сприятиме припиненню корупції в державному енергетичному секторі.

Кабмін зосередиться на реформуванні Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сфері енергетики.

3 . Валютний ринок повинен заспокоїтися

Сьогодні, 3 березня, ринок відкрився не дуже добре. Котирування на міжбанківському валютному ринку почалися з 10,4 , а потім підскочили до 11,1 . Середній курс 10,2-10,4 . Ринок дуже звужений.

Я просив би в першу чергу заспокоїтися. Коли по телевізору показують російських військовослужбовців і російські танки, природна реакція будь-якої людини, у якої є депозити в банках, або бізнесмена, у якого є неоплачені зовнішні контракти, - йти і купувати валюту, знімати депозити.

4 . Рефінансування банків буде обмежено для виключення спекуляцій на міжбанку

Зараз ми розглядаємо питання стримування надмірних валютно-курсових коливань в разі поповнення золотовалютних резервів.

Ми розуміємо, що треба відновлювати кредитування. І я відповім на питання, чому згорнулися активні операції. Це сталося, по-перше, через політичну і військову нестабільність. Друге - якщо зараз видавати необмежене рефінансування, то це стане ударом по валютному ринку. Тому цей кран рефінансування повинен бути дуже зважений, з обсягами валютних операцій на міжбанківському валютному ринку.

5 . Майданчики з переведення в готівку коштів будуть ліквідовані

Ми знаємо, якою була система на валютному ринку і система з відмивання коштів. Зараз я вже отримую інформацію від правоохоронних органів та Держфінмоніторингу. Були побудовані схеми з відмивання коштів, які покривалися Національним банком, Держфінмоніторингом, податковою адміністрацією, Міністерством доходів і зборів .

Вартість такого відмивання була 8% від обсягу відмивання. Ці кошти спрямовувалися виключно в тіньову економіку. Звідки йшли ці кошти - нам зрозуміло. У першу чергу з державного бюджету, на рахунки, які зараз відстежують наші іноземні партнери, намагаючись заарештувати активи колишньої влади.

Ми зруйнуємо ці майданчики з відмивання коштів .

6 . Уряд виконає всі вимоги МВФ

Сьогодні я провів телефонну розмову з главою МВФ Крістін Лагард. Можу задекларувати: уряд виконає всі умови МВФ. З тієї простої причини, що у нас немає іншого вибору. І далі мати таку економіку, яка живе на кредити і не продукує доходи - це буде катастрофа.

Уряду доведеться провести дуже жорсткі реформи, які торкнуться в першу чергу соціального сектора.

7 . Держмитслужба і Податкова адміністрація будуть реформовані

Міністерство доходів і зборів ліквідовано, замість нього будуть відновлені Державна податкова адміністрація та Держмитслужба. Справа не тільки у відновленні структур. Справа в тому, як ці структури будуть функціонувати. Саме тому я зараз публічно звертаюся до вас.

Керувати Державною податковою адміністрацією та Державною митною службою будуть люди не з системи. У мене було кілька зустрічей з представниками найбільших аудиторських компаній. Зараз я вам пропоную: до завтрашнього дня зберіться в рамках асоціації, подайте уряду України кілька кандидатур людей із західною освітою, зі знаннями в податковій і митній сферах, для того, щоб уряд призначив нове некоррумірованное керівництво на ці структури. Прошу це зробити завтра, щоб у середу вранці ми їх призначили, тому що ми знаходимося у вкрай складній ситуації. Загальні доходи по митниці складають 50 % від плану, з податкової - 67%.

8 . Бюджет буде секвестрованим

Кабінет міністрів України буде проводити секвестр бюджету. Попередній бюджет був сформований на нереальних макроекономічних показниках. З МВФ ми повинні відпрацювати , в першу чергу, макроекономічну картину.

Також бюджет був сформований на нереальних доходах держбюджету. За моїми попередніми оцінками , мова може йти про скорочення держбюджету на 65-80 млрд грн. Це катастрофічні цифри . Якщо ми стабілізуємо ситуацію і відновимо діяльність митниці і податкової служби , наші макроекономічні показники покращаться.

9 . З мовами розберемося пізніше

Мовний закон Колесніченка був скасований парламентом, але в.о. президента України Олександр Турчинов цей закон не підписав - тому він діє і зараз. Хороший це закон чи поганий - це окрема історія.

Моя пропозиція: з мовами, історією потрібно розбиратися потім - коли країну збережемо .

10 . Про випуск держоблігацій для відшкодування ПДВ

Уряд розглядає можливість випуску облігацій на суму відшкодувань податку на додану вартість. Це не будуть казначейські зобов'язання, які попередній уряд викуповував за 50 % вартості. Це будуть класичні державні зобов'язання , як облігації внутрішньої державної позики. Деталі вирішення цього питання ми оголосимо на протязі двох тижнів.

Що стосується автоматичного відшкодування ПДВ, ми зможемо збільшити цей показник до 90 % (зараз у схемі автоматичного відшкодування знаходиться 70 %). Питання в тому, за рахунок чого відшкодовувати

Денис Кацило

яценюк

Знак гривні
Знак гривні