ЄС вперше надав Україні перспективу членства

У прийнятій Європарламентом резолюції вперше йдеться про те, що Україна має право стати повноправним членом Європейського Союзу.

Резолюція Європарламенту дає Україні європейську перспективу. Євродепутати також закликали повернути Україні гроші "Сім'ї" Януковича та надати країні фінансову допомогу. Повідомляє Дзеркало тижня

Після попередніх дебатів і консультацій політичних груп, Європарламент проголосував за поправку депутата від політичної групи "Європейська народна партія" Яцека Саріуша-Вольського. У ній зазначено, що підписання Угоди про асоціацію не є кінцевою метою партнерства з Києвом і відповідно до Статуту ЄС всі європейські країни, включаючи Україну, "мають довгострокову можливість подавати заявку на членство в ЄС".

У резолюції, яку прийняли у Страсбурзі абсолютною більшістю, констатується, що попередня влада в Україні "порушила закон, надавши повноваження силам безпеки використовувати зброю, залучаючи снайперів" проти демонстрантів. Євродепутати закликають "віддати шану тим, хто боровся і загинув за європейські цінності" і одночасно підкреслюють, що всі, хто скоїв злочини проти власних громадян, повинні постати перед незалежним судом. У документі підкреслюється, що процес розслідування цих злочинів нова українська влада має здійснювати спільно з експертами Ради Європи та ОБСЄ.

Європарламент схвалив рішення Єврокомісії про введення механізму персональних санкцій проти колишніх українських чиновників Януковича і закликав до його імплементації. Окрім того, депутати зазначили, що рішення про санкції мало бути прийнято Брюсселем швидше. У зв'язку з цим Європарламент закликав уряди країн-членів ЄС застосувати внутрішнє законодавство щодо незаконного відмивання коштів, щоб зупинити відтік капіталу з України і повернення викрадених коштів, що знаходяться на депозитах у банках на території ЄС. Окремо зазначається про проведення розслідування шляхів збагачення "Сім'ї" Януковича. "Якщо буде доведено, що ці капітали отримано нечесним шляхом, їх має бути повернуто Україні", - йдеться в тексті.

Європарламент задекларував, що Угоду про асоціацію може бути підписано як "тільки до цього буде готовий новий український уряд". Парламентарії сподіваються, що ЄС спільно з МВФ та Світовим банком якомога швидше нададуть Україні короткострокову фінансову підтримку і довгостроковий фінансовий пакет, а також ініціюють проведення міжнародної конференції донорів. "Треба переконати новий український уряд, що їхня боротьба з корупцією має стати пріоритетом у їхній програмі дій", - наголошується в резолюції.

Окремий пункт документа присвячено візовому питанню. Євродепутати закликали Єврокомісію прискорити прийняття угоди про лібералізацію режиму, "що стане найкращою відповіддю на очікування українського громадянського суспільства". А тим часом Європарламент пропонує країнам-членам ЄС невідкладно запровадити прискорену і недорогу візову процедуру для українців, збільшивши при цьому кількість навчальних програм та стипендій для молоді і вчених з України.

Європарламент покладає великі надії на президентські вибори 25 травня. Він закликав європейські організації - ЄС, Раду Європи та ОБСЄ направити в Україну довгострокові місії спостерігачів, щоб вибори президента "пройшли відповідно до найвищих демократичних стандартів і дали результати, які не викликали сумнівів".

єс Євромайдан

Знак гривні
Знак гривні