На Майдані освистали угоду опозиції з владою. Кличку спочатку кричали Ганьба!, а потім Молодець!

"Значна частина людей з якими я розмовляв на Майдані оцінювали досягнені угоди, як прийнятний компроміс. Під час трансляції засіданя парламенту люди схвально реагували на виступи опозиціонерів. Коли на сцену вийшли лідери опозиції і Петро Порошенко, то відсотків з 20 присутніх на площі почали скандувати"Ганьба!", "Зеку смерть!" "Ярош!". За моїми спостереженнями, кричали головним чином люди, котрі брал участь у боях. Згодом їх підтримав увесь Майдан", - повідомляє наш кореспондент.

Кличко не зміг змусити Майдан вислухати себе і передав слово Тягнибоку, очевидно сподіваючись на його ораторські здібності. Але Тягнибок викликав ще більше роздратування. Навіть слова про 16 загиблих свободівців не заспокоїли людей.

Рятувати ситуацію взявся священник, який посилаючись на те, як мешканці Ієрусалима кричали Христу "Осана!" а через декілька днів вимагали розіпяти його, закликав не бути натовпом а мислити тверезо. Його теж освистали.

Народ хотів почути Яроша, але ніхто не знав де він. Замість нього ведучий надав слово "представнику Правого сектора". Та промовець сказав, що він не Правий сектор і не партія, а говорить від себе і своїх друзів, що він простий сотник з Майдану від народу.

І дуже емоційно і зворушливо сказв про загиблого друга та зірвав овації вимогою – до 10-ї години ранку має бути офіційна вимога про відставку Януковича. В іншому разі він і його друзі штурмуватимуть владні структури зі зброєю.

"Наші лідери тиснуть цьому вбивцеві руки. Ганьба!" – закричав активіст.

Він наголосив: якщо цієї вимоги щодо Януковича не буде виконано, завтра "ми йдем на штурм зі зброєю, я клянусь". У цей час на сцені також стояли лідери опозиції, які його слухали.

Згодом знайшовся Ярош і виступав із-за спин двох кремезних хлопців у чорних масках і чорній формі: "Правий сектор готовий узяти на себе відповідальність за подальше розгортання революції. Ми не зніматимемо блокаду з адмінстративних будівель. Важлива єдніть усіх складових Майдану", - сказав він, виступав коротко. (Угода передбачає звільнення будівель, про блокаду там не нічого не сказано).

Не вдалося виступити і Юрію Луценку.

Вдалий момент і правильні слова підібрав Петро Порошенко. Його вислухал і навіть аплодувалии. Проте він не сказав нічого про домовленості заради яких на сцену вийшли політики.

Все це переривалося проводами в останню путь загиблих і молитвами за них. Виглядало це так: виступає хтось, і ведучий каже: "А зараз нам повідомили, що ми прощаємося з Героєм Майдану!". Проносили труну і крутили куплет пісні "Плеве кача по Тичині". Від пісні до горла підступав комок. Народ кричав: "Слава! Слава! Слава!"

Труну проносили і відновлювалися крики "Ганьба!", "Зеку смерть!", "Ярош!".

Після панахиди, молитов, проповідей виступів ведучого і Мочанова,, ставання лідерами опозиції на коліна слово взяв журналіст Дмитро Гнап. Він переповідав, що сказав Кличку після того, як той покинув сцену. Поки виступав Гнап із за його спини вийшов Кличко і став поруч.

Цього разу Майдан погодився вислухати Кличка, який заявив, що готовий добиватися відставки Януковича, але головне для нього, щоб більше не пролилася кров. Цього разу Кличку кричали "Молодець!", щоправда не так голосно, як перед цим "Ганьба!".

Наразі прощання триває, зі сцени продовжують виголошувати промови.

Угода передбачає:

- повернення до Конституції 2004 року, що означає сильне скорочення повноважень Януковича. Він тепер не зможе призначати міністрів, крім мінстра оборони і голови СБУ.

- Захарченко і Пшонка не будуть в оновлених урядових структурах

- протягом 10 днів парламент формує новий уряд

- всі затримані учасники протестів звільняються від відповідальності. Сімї загиблих і постраждалі отримують компенсації

- звільняється Тимошенкоку

- до осені має бути розроблена нова більш адекватна Конституція

- дострокові вибори президента у грудні 2014 року

В обмін на це:

- протестувальники звільняють усі адміністративні та громадські будівлі й розблоковують вулиці, сквери і площі, здають захоплену зброю.

майдан політика

Знак гривні
Знак гривні