ОНЛАЙН: Верховна Рада постановила вивести війська з Києва і зупинити антитерористичні заходи (ОНОВЛЕНО 20:47)

23:02 Верховна Рада заборонила СБУ, МВС, збройним силам та іншим органам виконувати програму антитерористичних заходів, оскільки вони протирічать Конституції. Про це йдеться у постанові "Про засудження насильства в Україні, призвів до людських жертв" з поправками Литвина і Порошенка проголосували 236 депутатів.

Ця постанова зобов’язує припинити вогонь, війська і ВВ – мають повернутися в місця постійної дислокації.

Також постанова передбачає заборону використання зброї. Держава має надати допомогу сімям загиблих, а прокуратура припинити справи проти учасників протестів.

Постанову має підписати Голова ВР Рибак, якого в Раді немає. Але віце-спікер Кошулинський стверджує, що він на звязку з спікером і той готовий її підписати.

Чи виконуватимуть Кабмін і силовики постанову парламенту не відомо. Але це рішення дозволяє керівникам середньої ланки саботувати незаконні вказівки керівництва.

Наступне засідання Ради відбудеться завтра. Депутати планують повернути Конституцію 2004 року.

20:47Прем'єр Польщі Дональд Туск заявляє, що Янукович в ході переговорів з представниками ЄС висловив готовність провести дострокові вибори цього року, повідомляє РІА Новості з посиланням на Reuters.

Раніше в четвер глави МЗС Франції, Німеччини та Польщі Лоран Фабіус, Франк-Вальтер Штайнмайер і Радослав Сікорський зустрілися в Києві з Януковичем, після чого вирушили на зустріч з представниками української опозиції.

20:13 Обама різко розкритикував Путіна через роль Росії в українській кризі. Також Обама прирівняв роль Росії в Україні до її ролі в розгоранні конфлікту у Сирії. Пише The Guardian

19:55 Борис Гудзяк, ректор Католицького інституту вважає, що заклики до протестувальників брати у руки зброю у відповідь на дії влади до добра не доведуть. "Я зброю до рук не візьму", - підсумував він в ефірі 5 каналу

19:43 Голову Хмельницього СБУ заарештували. Після завершення сесії Хмельницької обласної ради, присутні заслухали начальника СБУ області Віктора Крайтора щодо ситуації у місті. Він вибачився за вчорашні жертви, визнав свою вину, після чого представники військової прокуратури в залі ради повідомили, що проти нього порушена кримінальна справа. Крайтора відвезли під охороною у військову частину для допиту. Машину із затриманим супроводжували представники Майдану для того, аби його не вивезли за межі міста. Наразі він перебуває у військовій частині Хмельницького, після допиту направлять у військовий ізолятор.

Учора під час спроби захоплення будівлі управління СБУ у Хмельницькій області загинув 22-річний хмельниччанин. Ще троє у безсвідомому стані потрапили до реанімації.

Також поранено жінку, яка стала на коліна перед центральним входом СБУ. Вона досі перебуває в комі на апаратному диханні. - повідомляє День

18:58 У Полтаві міліція та Смооборона разом патрулюватимуть вулиці та на трасі Київ - Харків не пропускатимуть тітушок, які їдуть на Київ. Блок-пости із активістів Народної самооборони стоятимуть в амуніції, але без вогнепальної зброї. З вогнепальною зброєю на блок-постах будуть знаходитися бійці внутрішніх військ та міліція.

— Вони (міліція) погодилися на те, що автобуси з «Тітушками» будуть завертатися назад, — зазначив активіст полтавсьткого майдну Олександр Коба.

Він розповів, що організовується патрулювання по Полтаві, активісти спільно із міліціонерами, будуть забезпечувати порядок на міських вулицях.

Також міліція покинула приміщення ОДА, - повідомляє "Полтавщина"

18:39За даними медичної служби Майдану, у четвер, 20 лютого, в Києві було вбито від 70 до 100 осіб. Про це сказав координатор медичної служби Майдану Олег Мусій у коментарі "Українській правді"
За його словами, ця цифра не остаточна, інформація уточнюється.
Станом на 17.30 можна говорити про 70 загиблих, пояснив Мусій.

Водночас, прес-служба Київської міської держадміністрації повідомляє, що станом на 15:00 четверга до бюро судово-медичної експертизи доставлено 67 трупів, повідомляє Українська правда

18:04 Французський журналіст та філософ Бернар-Анрі Левізакликає бойкотувати закриття Олімпіади в Сочі. Про це він пише у Frankfurter Allgemeine:

У той час як Олімпіада наближається до свого фіналу, в Україні похована європейська мрія. Таким чином, в даний час може бути тільки один девіз: бойкотувати церемонію закриття Олімпійських ігор!

17:45 Європейський союз вирішив запровадити візові та фінансові санкції проти винних у застосуванні неймовірного насильства в Україні.
Про це заявили керівники Євросоюзу під час зустрічі у Брюсселі, яку дублювали в ефірі "Громадського ТВ".

17:39 Снайпери продовжують стріляти в людей. У людину поцілили близько 16.00. Про випадок в ефірі Громадського.ТВ повідомила журналістка, яка перебуває у медчастині.

"У готелі "Україна" у медичну частину принесли чоловіка, який зі своїм другом і дружиною гуляли біля Жовтневого парку", - сказала вона.
Як повідомили очевидці, швидше за все то були снайпери, які вистрілили йому в шию.

"В нього все обличчя в крові. Йому надають першу медичну допомогу, він у дуже важкому стані", - сказала журналістка.
Вона додала, що після завершення активної фази бойових дій, там на Інститутській ходять мирні люди, фотографуються, без касок без нічого, вони не є активними учасниками дій.

Черкаська міліція каже, що не виконуватиме злочинні накази.Заступник начальника управління - начальник міліції громадської безпеки МВС в Черкаській області Володимир Іващенко вийшов на місцевий мітинг на підтримку #ЄвроМайдан'а і зачитав звернення, в якому заявив, що міліція не буде виступати проти людей.

Зокрема, він заявив, що черкаські правоохоронці не будуть втягуватися в політичні ігри і готові спільно з місцевими жителями патрулювати вулиці міста і забезпечувати порядок. Повідомляє Обозрєватєль

У Києві почало працювати метро, проте центральні станції залишаються зактитими, а "Вокзальна" працюватиме лише на вихід.

16:50Десантники, яких заблокували у вагонах на Дніпропетровщині під крики вітальні крики покинули вагони і за словами офіцерів сідають в Урали і відбувають на місце дислокації. Участь у блокуванні потягу брали участь навіть інвалід, який ліг на рельси. Згодом машиніст відчепив локомотив від вагонів. Блокувальники поїхали пересвідчитися, що солдати поїхали на базу, - повідомляє ТСН

16:39
Царьов полетів виступити на російському телебаченні. Обіцяє повернутися

16:32 Університет будівництва та архітектури вирішив облаштувати у своїх приміщеннях госпіталь для Майдану. Для цього виділено 5 кімнат, там можна надавти допомогу, або просто перепочивати активістам. Рішення прийняли спільно студенти і адмінстрація після того, як студент вузу загинув на Майдані. Адреса Університету: Повітрофлотська, 31. Повідомляє канал 24

16:11 У Дніпропетровську 25 людей лягли на колії щоб зупинили поїзд з вояками які їхали в Київ, - повідомляє ‏@iggi_russ у Твіттері

15:50 Власник автозаправок УкТатНафта, УкрНафта та КЛО Ігор Коломойський заявив, що заправки працюватимуть. За його словами певна нестача бензину виникла через блокування ДАІ вїзду до Києва. Проте зараз бензовози до столиці пропускають, - наводить слова олігарха 5 канал.

АЗК ОККО теж повідомляють, що працюють в звичному режимі, постачання пальним АЗК відбувається безперебійно. АЗК пальним забезпечені, тому на даний момент про прининення роботи мова не йде.
Що стосується відпуску пального, ми працюємо згідно Правил торгівлі нафтопродуктами: відпускаємо пальне в баки та металеві каністри, - повідомляє ФБ Євромайдан

Також усі київські мости вільні. Київська влада наголошує, що не збирається їх перекривати. Як відомо новопризначений голова КМДА Макеєнко сьогодні вийшов з Партії Регіонів і пообіцяв відновити роботу метро.

Компанія Яндекс вибачається за "технічну помилку" через яку на сервісі було позначено, що мости перектиті, - повідомляє канал 24

15:23 Українська армія виступила. І відразу потрапила в ДТП, три десантника загинули. Колона з військовослужбовцями 25-ої повітряно-десантної бригади прямувала до Києва, водій автомобіля "Урал" не впорався з керуванням і вантажівка перекинулася, передає сайт Дніпропетровська 056.ua.

15:14 відеозапис бою майданівців з озброєними бойовою зброєю силовиками на вул. Інститутській

15:03 Загиблі.

14:56 УДАР: з тюрми в селі Мартусівка випустили якусь кількість ув'язнених - вони громлять села на Бориспільській трасі (нагадаємо, тут раніше перекривали дорогу й не пускали тітушок). Зараз, за даними УДАРу, випущені ув'язнені дійшли до села Щасливе.

Мартусівка та Щасливе на карті

14:45 12 загиблих протестувальників у готелі на Інститутській, 4. Один з них, згідно списку - мешканець Калінінграда (Росія).

14:31 Опозиція, позафракційні й 10 регіоналів закликають усіх депутатів зібратись о 15:00 в парламенті. Основне питання - вихід з кризи, в т.ч. шляхом повернення до парламентсько-президентської республіки, щоб позбавити Януковича частини повноважень.

Майдан Хелп: Потрібні люди на просп. Перемоги біля ст.м.Берестейська

На проспекті Перемоги в районі м.Берестейської - люди перекрили дорогу та не пустили в центр автобус військових. Силовиків змусили повернутися до частини. Люди залишаються на варті. Підтягуйтеся!

14:14 Тіла понад 20 загиблих на Майдані - опублікувало Українське Фото (сюди не ставимо)

Загиблих відспівує священик.

13:56 Відео заяви Макеєнка:

13:51 Очевидці стверджують, що частина заправок вже закриті, а на відкритих величезні черги.

Тетяна Даниленко, журналіст: "У місті апокаліпсис. Заправитися бензином нереально. У супермаркетах - нереальні черги".

13:41 Радіо Свобода зняла відео того, як Силовики стріляють бойовими набоями із снайперських гвинтівок та автоматів Калашникова у мітингувальників під час відступу із барикад на вулиці Інститутській. В адміністрації президента твердять, що «правоохоронці не озброєні»

13:35 Макеєнко підтвердив, що вирішив вийти з ПР.

13:29 Вахтанг Кіпіані:

Дуже важливий документ. Хто має змогу поширити і роздрукувати - зробіть це. Його варто вручати керівникам міліцейських і армійських підрозділів. МВС, СБУ, прокуратура і армія, дислокована на Львівщині, стали на бік Майдану і фактично визнали зверхність обласної влади. Не самі - їх до цього примусив народ.

13:14 Андрій Іллєнко

"Щойно говорив телефоном з Макеєнком. Він заявив, що вийшов з партії регіонів і дає команду на відкриття метро."

Чекаємо на підтвердження з боку Макеєнка.

13:13 Кадри того, як Беркут стріляє з Калашникова:

13:09 Макеєнко вийшов із Партії регіонів. Хто ж тепер очолює Київ?

13:01

Cцена Майдану: селище Меліоративне Новомосковського р-н Дніпропетровщина. Народ блокує вагои з військовими просить підмоги

Сцена Майдану: В Ужгороді міліція і берку перейшли на сторону людей

ФБ Євромайдану:
Громадське ТБ повідомляє з приміщення де утримують військових - один з міліціонерів зачитав прізвища військовслужбовців, що зараз там, підтвердив, що всі живі-здорові. Розказав, що в полон їх взяли з Жовтневого палацу, коли майданівці оточили будівлю. говорить. Що вчора особисто бачив 2 вбитих офіцерів зі свого підрозділу, очевидно також працював снайпер (!), оскільки пораненн в шию!

Євромайдан СОС: До уваги представників засобів масової інформації!
Друзі журналісти хто має можливість зараз прорватися до готелю Україна зайдіть до нас. медики Майдану та особисто я хочемо зробити відкриту заяву до влади та депутатів від Партії Регіонів. У нас за останню годину уже 13 активістів загинуло від пострілів снайпера. Велике прохання до представників телеканалів прорвіться до нас! Контактний телефон прес-служби 067 504 59 08

12:39 "Свобода": тіла 12 загиблих - у готелі Україна, по Інститутській, 4.

Твітер @euromaidan Непідтверджена інформація, що русофіл Царьов у Жулянах реєструється на рейс до Москви:

12:32 "Свобода" заявляє про 12 загиблих. Усі - від проникаючих кульових поранень. 11 з убитих ідентифіковано.

12:29 МВС заперечує, що міліціонери масово здаються в полон - але дивіться фото з Майдану нижче у нас в онлайні.

Зі сцени Майдану вкотре оголошують, що будуть зактиті усі заправки

12:26 канал 24 посилаючись на телефонний дзвінок працівника метрополітену повідомляє, що метро використовують для перевезення тітушок.

11:52 Поїзди на захід і з заходу не ходять - нібито через розрив залізничного полотна.

11:52 Твітер Батьківщини: смертельна зброя на озброєнні Беркта

11:44 Очевидний крок до самоізоляції країни, якщо ПР залишиться при владі:

ПР звинувачує ВЕСЬ світ: партія звинуватила міжнародне співтовариство у потуранні силовим протистоянням.

Оцініть лексику, дуже нагадує радянську: "именно с вашего молчаливого согласия, а зачастую и при вашей откровенной поддержке, оппозиционные боевики устраивают свой кровавый шабаш".

Руслана Радчук: Сегодня, в день официального траура по погибшим и в день перемирья, новые жертвы среди протестующих. Предположительно, стреляет снайпер.

Возможно, что это не милицейский снайпер, а дело рук провокаторов. Впрочем, депутат Москаль сделал запрос в министерство внутренних дел, кто руководил "Беркутом" во время операций на майдане. И получил официальный ответ с подписью министра: Инструктажи "Беркута" во время событий (30 ноября, 1 и 11 декабря и 10 и 19 января) заместителем министра или руководящим составом Департамента общественной безопасности, не проводились, непосредственного руководства действиями этих подразделений не осуществлялось. Синсерелли йорc, министр внутренних дел.

Получается, что во всех кровавых стычках Беркут действовал как бы на свое усмотрение и за его действия министерство внутренних дел не отвечает. Какая в этом случае принципиальная разница между отрядом Нарнии и Беркутом?

11:37 Варта в лікарні: ТЕРМІНОВО!!!
У 12-ту лікарню, Підвисоцького, 4а, потрібні люди для охорони.
Самі лікарі кажуть, що неподалік помічено групи тітушок, просять, щоб не дали забрати людей.
Також є інформація (неперевірена), що в лікарню прямує міліція.
Прошу поширення та допомоги!

11:26 МВС досі стверджує, що не застосовує зброю - попри вбитих і фото снайперів.

Як і минулі рази.

11:23 Тим часом АП вже звинуватила опозицію в порушенні перемир'я - і зроблено це саме в момент, коли у Президента мала бути зустріч з іноземними представниками.

Можливо, міліція навмисне відступає.

***

У Маньківці на Одеській трасі не пропускають тітушок, а міліцію розвертають:

11:19 Священик і самооборона захищають полонених міліціонерів від розправи:

Фото з фейсбук Євромайдан

11:17 Фото вбитих біля готелю "Козацький"

Представники Самооборони кажуть, що цих людей застрелили міліцейські "снайпери", які ціляться у голови.

Фото з Бі-Бі-Сі Україна

"З 7-х загиблих 6-ро убито пострілами в шию", - сказали самооборонці.

11:15 Радослав Сікорський, міністр закордонних справ Польщі, через Твітер: Довкола президентської резиденції [на Банковій] - чорний дим, вибухи і постріли. Зустріч перенесли в інше місце. Можновладці у паніці.

Юрій Сиротюк, депутат від "Свободи": "Снайпера ведуть вогонь по медиках, які виносять поранених. Біля барикади на Інститутській багато поранених та вбитих".

11:12 Цензор: Біля готелю "Козацький" лежить вісім трупів. Люди були вбиті міліцейськими снайперами.

11:10 Барикада з бетонних блоків, яку збудувала міліція на Грушевського під контролем протестувальників.

11:08 Один із новостровених екаунтів з назвою Євромайдан на твітері: Снайпери міліції в центрі Києва.

11:05 Анатолій Бондаренко: Снайпери стріляють на Грушевського, вгорі на Інститутській. Є загиблі. Сцена закликає повернутися за барикади.

10:56 Блогер Денис Казанський: Відступ міліції може бути пасткою.

10:55 Міліція відступила від стадіону "Динамо", де вона закріпилася раніше.

10:48 Увага - з даху Жовтневого палацу стріляють снайпери Беркута. За попередніми даними, є вбиті.

Ведучий зі сцени просить усіх повернутися на Майдан: мовляв, влада провокує протестувальників, аби представити їх екстремістами.

10:45 Детальніше про автоматників - Олександр Бригинець, депутат від "Батьківщини":

"Майданівці захопили 5 тітушок з автоматами. У разі чого влада цілком могла б видати їх за майданівців. Впевнений, що їх треба посадити в клітку і показати усьому світу. Тільки клітки мають бути окремим, інакше вони перегризуть одне одного".

10:43 Обком із посиланням на Українські Новини:

Вже близько 100 солдатів внутрішніх військ здалися в полон Євромайдану

Службовці внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ масово здаються в полон активістам Евромайдана.

На даний момент з барикади біля Жовтневого палацу вивели вже близько 100 полонених.

Їх намагаються не бити і відводять в намет з написом «Комендатура Києва».

10:39 Insider: Кабмін, Ради, Комітети Ради, готель "Київ" евакуйовано

10:32 еспресо ТВ: Самооборона затримала автоматників, які стріляли бойовими патронами

10:27 Insider: Протестувальники знову захопили Український дім та відновлюють барикади біля центрального входу до нього.

Понад три десятки полонених міліціонерів.

10:24 ВВшники масово здаються в полон протестувальникам, - повідомляють з місця подій. Близько сотні солдатів (не офіцерів) здалися. ДАЛІ БУДЕ

10:21 Arsen Avakov
Беркут и вв массово покидают Грушевского по напрвлению от кабмина. Вереница автобусов одним за одним выезжают через кпп на Крепостном. Выехало два бтра. Шеренгами ввшники уходят пешком в сторону Арсенальной. Титушки в Марьинке остались – группируются – одевают на себя опознавательные ленточки – накапливаются у забора в парке.
Уже бегут!!!! За ними затерявшиеся беркута..

10:16 ФБ Євромайдан: Зі сцени повідомляють, що Жовтневий палац також звільнено. Але закликають прочесати будівлю і переконатися, що силовиків там не лишилося.

10:09 МВС заявляє, що з Консерваторії стріляли протестувальники. Штаб національного опору - що міліція, і що протестувальники впіймали снайпера.

(СТЕЖТЕ ЗА ОНОВЛЕННЯМИ)

*******

Важлива складова бюджету інтернет-видання TEXTY.org.ua- пожертви читачів

Якісна і нерозважальна журналістика, яка працює в інтересах публіки, потребує затрат і в принципі не може бути прибутковою. Але натомість вона є суспільним надбанням, як, наприклад, чиста вода. Тому фінансова підтримка кожного з вас дуже важлива для нас. Звертаємося з проханням здійснити пожертву на підтримку ТЕКСТІВ.

Якщо ви здійснили пожертву, повідомте будь ласка нам на адресу texty.org.ua (равлик) gmail.com Це потрібно для того, аби ми могли відзвітувати вам, куди витратили зібрані кошти

Як можна перерахувати кошти:

EugeneLakinsky(НА)gmail(КРАПКА)com - наш рахунок на ПейПел;

096 551 68 93 - гроші на рахунок можна слати і на телефон - це Київстар. У Київстару з'явилася можливість перевести гроші з телефону на кредитну картку. Телефон тільки для збору пожертв, зв'язатися з нами можна по емейлу texty.org.ua @ gmail.com

майдан

Знак гривні
Знак гривні