Західні ЗМІ: Беркут стріляв по демонстрантах бойовими мисливськими набоями, як по здобичі (ФОТОРОЗСЛІДУВАННЯ)

Журналіст із Польщі Петро Андрусечко знайшов під час прибирання барикад на вулиці Грушевського в Києві гільзи від боєприпасів польського, німецького, американського та чеського виробництв до рушниць 12 калібру. Про це пише Crime.in.ua

Результати дослідження знайдених гільз Петро Андрусечко опублікував у виданні Nowa Europa Wschodnia.

"У безпосередній близькості від барикади, але з боку "Беркута", валялися петарди і "коктейлі Молотова", які не вибухнули. Але найцікавішими були купи гільз від боєприпасів, використаних "Беркутом" під час битви на Грушевського. Їх кількість (сотні, якщо не тисячі) вказує на масштаби застосування зброї" , - зазначив Андрусечко.

Як пише журналіст, гільзи відрізнялися кольором. Зокрема, червоні гільзи від патронів були виробництва французької компанії Spartan, помаранчеві - чеської фірми Sellier & Bellot, білі - без розпізнавальних написів (імовірно, американського виробництва), а також сині - вироблені в Польщі фірмою FAM Pionki.

"А тепер, найголовніше, на FAM Pionki серед моделей боєприпасів, сині патрони знаходяться в розділі "Спеціальні боєприпаси - бойові патрони", позначені символом LFT - 6.8 (12-й калібр ). В патроні є 12 свинцевих дробинок", - повідомив польський журналіст. Посилаючись на інформацію офіційного сайту FAM Pionki, Петро Андрусечко повідомив, що такі патрони, швидше за все, є потужною картеччю, якою відстрілюють вовків, козуль, сайгаків, рись і невеликого кабана.

Раніше в МВС стверджували, що у співробітників міліції на вулиці Грушевського немає вогнепальної зброї, і вони використовували травматичні боєприпаси.

Однак у соцмережах активісти публікували фотографії куль, якими силовики стріляли в присутніх на Грушевського. У тому числі були опубліковані фото куль «Блонді». Було проведено кілька журналістських розслідувань з цього приводу.

А вивчивши інформацію «Вісника держзакупівель», журналістам вдалося встановити, які саме патрони є на озброєнні МВС та у кого їх закуповують силовики. Однак про закупівлю МВС боєприпасів іноземного виробництва досі пір не було ніякої інформації.

Гільзи, що залишилися від Беркута

Під час протистояння на Грушевського були застрелені троє активістів Евромайдана.

майдан репресії беркут

Знак гривні
Знак гривні