Кияни створили Громадську варту, що ночами патрулює вулиці: Дніпровський, Деснянський, Оболонський райони

Так, Громадська варта діє вже третю добу у Дніпровському районі Києва, другу добу - в Деснянському районі, віддавна діє в Оболонському районі. Що цікаво, серед учасників та симпатиків навіть не виникає питання "навіщо це потрібно", настільки самоочевидною здається відповідь.

Учасники організуються через групу на Фейсбуку, а вживу зустрічаються опівночі біля Дніпровської РДА, після чого розбираються по машинах і по 3-4 екіпажі курсують районом.

Дніпровський район

У першу ніч, коли під РДА зібралися близько 40 осіб, під адміністрацію з'іхалась уся міліція району:

"Наша поява біля Дніпровської РДА спричинила цілий переполох. Перелякана охорона, побачивши 14 машин і півсотні молодих людей під стінами адміністрації серед ночі, тут же викликала підкріплення. Через 10 хвилин тут була вся районна міліція." - пише Андрій Странніков, один із координаторів

У другу ніч міліція вже звикла - приїхало лише дві машини.

Половина учасників другого дня патрулювання - нові люди порівняно з першою ніччю.

Один з організаторів варти Андрій Странніков пише:

"Друга ніч патрулювання Громадської Варти Дніпровського району пройшла спокійно. Формат роботи трохи змінили. Потроху структуруємось. Район розбили на 8 мікрорайонів, в кожному мікрорайоні своя міні-група з 3-4 машин, свій старший. Все це координується через мобільні рації в межах усього району.

Трохи поганяли сумнівних особистостей, що терлись біля машин на Русанівці. Зупинили будівництво (що заборонено в нічний час) на Комсомольському. На Березняках два автомобілі з донецькими номерами, побачивши нашу автоколону, різко чкурнули з двору на Березняківській, 36. Не обійшлось і без курйозів - наш березняківський патруль зупинили даїшники за те, що "занадто повільно рухались" :)))

Я попередив голову РДА, що тепер ми будемо щоночі збиратись о 0.00 біля адміністрації. Мабуть тому сьогодні у місці збору Варти нас уже чекав перший заступник начальника РУВС. Ще раз дав контакти чергового і запевнив, що на наші виклики реагуватимуть миттєво.

Слід віддати належне, районна міліція дуже лояльно ставиться до нашої діяльності. На понеділок заплановано зустріч у тристоронньому форматі: РДА-міліція-Громадська Варта. Будемо пробувати оживляти наше мертве районне ДНД. Хочу, щоб наші вартові також мали офіційний статус. Скоро влада зміниться, а нам необхідно і надалі використовувати енергію людей і їхнє бажання наводити порядок. Тільки вже на якісно іншому рівні..."

Зараз також планується друк листівок, які розклеють по району.

Деснянський район

"Як передає активіст громадської варти Деснянського району, Юрій Андреєв, сьогодні чергування продовжується. До нас приєднались нові свідомі мешканці району. Крім авто в нас з'явився і піший патруль. Сьогодні прийшов познайомитись зам. по громадській безпеці в районі. Ми стаємо відомими. Пояснили що ми не є якимось формуванням. Ми мирні свідомі громадяни які готові запобігати правопорушенням і слідкувати за порядком в районі.Сподіваємось лозунг міліція з народом буде втілений в життя."

Група у Фейсбуку

Оболонь

На Оболоні діє Громадська варта від кінця січня. Контактний телефон (044) 363-96-10

Графік чергувань - ніч через дві. Можна також допомогти з координацією. Інструкції

самоорганізація Євромайдан київ

Знак гривні
Знак гривні