Путін більше не дав Януковичу гроші, а вимагає позичені назад

Віктор Янукович не зміг домовиться в Сочі ні про отримання нового кредиту, ні про кандидатуру прем'єра. Замість цього його попросили повернути гроші.

Президент України повернувся з відкриття Олімпіади ні з чим. Саме такий висновок робить Insider з відсутності будь-якої інформації про підсумки візиту до Росії, а також із повідомлення прес-служби Кремля, що зустріч Володимира Путіна й Віктора Януковича була скороминущою, "на полях Олімпіади ".

Аналіз

Ще на минулому тижні зустріч у Сочі вважалася мало не доленосною. Багато депутатів вважали, що президент хоче погодити кандидатуру нового прем'єр-міністра й отримати фінансові гарантії від Путіна.

Однак замість цього вийшли тільки сумні кадри самотнього Януковича, що сидить на стадіоні поряд із порожнім кріслом:

Як стверджують джерела INSIDER , президент України пробув у Сочі всього близько шести годин.

На стадіоні "Фішт" Януковичу тільки вдалося привітатися і потиснути руку Путіну. Другий раз український президент спробував підійти до господаря торжества на прийомі з нагоди відкриття Олімпіади, але Путін відвернувся і пішов розмовляти з королем Нідерландів. Також повернувся спиною до Януковича і російський олігарх Олег Дерипаска.

За інформацією співрозмовників, Янукович збирався узгодити з Путіним кандидатуру Сергія Арбузова на посаду прем'єр -міністра, а також дізнатися , чи отримає Україна обіцяний йому Путіним у грудні 2013 кредит.

"Але Путін напередодні дізнався про борги України і був украй здивований тим, що Україна не розраховується за газ і за новими цінами. Тому в Сочі Янукович почув, що грошей він не отримає, а кандидатура такого прем'єра Росію не влаштовує", - розповів один з депутатів , має зв'язки в Росії.

Як відомо, після відставки Миколи Азарова прем'єр- міністр Росії Дмитро Медведєв заявив, що Москва призупиняє переговори з Києвом про надання фінансової підтримки та про постачання газу до призначення нового глави уряду. Медведєв підкреслив, що про деталі співпраці він домовлявся особисто з Азаровим.

Кандидатом, який міг би влаштувати Москву після Азарова, називають Юрія Бойка - це єдина людина, яка може вести переговори про газ.

Нагадаємо, через день після візиту Януковича в Сочі глава російського Мінфіну Антон Силуанов заявив, що Україна не отримає другого траншу кредиту, поки не поверне борг за газ у розмірі 3,3 мільярда доларів.

Іншими словами, у Януковича зажадали повернути ті гроші, які він взяв у грудні-січні. Але грошей у України немає. Щоб якось перекрити 12 -мільярдний дефіцит бюджету, Нацбанк надрукував 5,7 млрд гривень.

янукович росія

Знак гривні
Знак гривні