Януковича-молодшого звинуватили в корупції (ФАКТИ)

Народні депутати Михайло Головко, Леся Оробець та Віктор Чумак звернулися до Генпрокурора України Віктора Пшонки з вимогою "перевірити факти корупційних дій сина чинного президента Олександра Януковича". Про це пише Газета по-українськи.

Як наголосили депутати, за інформацією, що є в широкому доступі, зокрема у мережі Інтернет, в Україні діє організована група осіб, яка під керівництвом Олександра Януковича, з метою його власного збагачення здійснює злочинні діяння, внаслідок чого порушують права громадян та завдають величезних збитків Державному бюджету України.

Зокрема, в численних публікаціях у ЗМІ йдеться про те, що Янукович-молодший є одним із найбагатших бізнесменів в Україні, вартість активів якого станом на листопад 2013 року журнал Forbes оцінював у 510 млн доларів. При цьому стрімке зростання бізнес-імперії Януковича відбулося відразу після того, як його батько був обраний президентом – до його обрання статки Януковича-молодшого оцінювали в 7 млн доларів.

За інформацією в ЗМІ, збільшення власних статків Янукович-син здійснив шляхом створення низки пов"язаних та взаємозалежних організацій на чолі з відповідними особами, які перебувають під його контролем та за його вказівками здійснюють незаконні дії з метою отримання прибутку. Серед таких організацій провідне місце займає ПрАТ "Всеукраїнський Банк Розвитку" (далі – ВБР).

"З 27 січня 2011 року Олександр Янукович став власником 100% статутного капіталу ВБР. Тобто фактичним отримувачем прибутку ВБР є саме Олександр Янукович. Протягом останніх трьох років ВБР виграв низку надзвичайно вигідних для себе конкурсних торгів з державних закупівель щодо надання кредитів державним залізничним підприємствам на загальну суму в 978 млн гривень. Зокрема, 14 листопада 2013 року державне підприємство "Одеська залізниця" підписало контракт з ВБР для отримання кредитної лінії в доларах США на суму 55,61 млн гривень. 8 листопада 2013 року державне підприємство "Донецька залізниця" підписала аналогічний договір з ВБР для отримання кредитної лінії на загальну суму в 55,64 млн гривень", – зазначив Головко.

Також депутати згадали, що син президента є єдиним власником ПрАТ "МАКО Холдинг", заснованого 25 листопада 2011 року. ПрАТ "МАКО Холдинг" є власником низки енергетичних, вугільних та будівельних підприємств, які були утворені протягом 2011–2013 років та здійснюють свою діяльність як в Україні, так і за кордоном.

Зокрема, ПрАТ "МАКО Холдинг" є прямим чи опосередкованим власником: ПрАТ "Едельвейс", ПрАТ "Артемівськ Вайнері", Корпорація "Менеджмент Асетс Компані", ТОВ "Архітектурно-Інжинірингова Компанія "Коснтруктив" , ТОВ "МАКО Трейдинг", ТОВ "МАКО Інвест", ТОВ "МАКО Актив", ТОВ "Рятувальник", ТОВ "Східний Бізнес Центр", ПрАТ "Кепітал Білдінг Корпорейшен", MAKO Holding B.V. та інших.

"Статутний капітал ТОВ "МАКО Трейдинг" обсягом 5 мільйонів гривень розділений між Олександром Януковичем (49,99%) та ПрАТ "МАКО Холдинг" (50,01%). Отож, Янукович є фактичним власником ПрАТ "МАКО Холдинг". Згідно з повідомленнями ЗМІ, Янукович та підконтрольні йому підприємства здійснюють між собою господарські операції для ухилення від сплати податків. Протягом 1 кварталу 2013 року ПрАТ "МАКО Холдинг" експортувало 370 тисяч тон енергетичного вугілля на суму 308,95 мільйонів гривень. Основним отримувачем експортованого вугілля стало швейцарське підприємство MAKO Trading SA, єдиним власником якого є MAKO Holding B.V., а останнє, в свою чергу, повністю належить ПрАТ "МАКО Холдинг". Отже, фактичним власником MAKO Trading SA є також Янукович", - йдеться у зверненні до Генпрокурора.

"Факти щодо цих та інших корупційних дій ми виклали у зверненні до Генпрокурора і вимагаємо перевірити ці факти і обставини, наведені у нашому зверненні. У разі виявлення обставин, що можуть свідчити про вчинення Януковичем та іншими особами кримінальних правопорушень – вжити необхідних заходів прокурорського реагування, розпочати розслідування та притягнути винних до відповідальності", – вимагають автори звернення.

янукович корупція

Знак гривні
Знак гривні