Майдан перетворився на Січ, опозиція ним не керує, - Демініціативи, КМІС

88% відсотків протестувальників на Майдані в Києві – чоловіки, свідчить нове соціологічне дослідження. Соціологи провели нове, третє дослідження Майдану, назвавши його Майдан-Січ.

Попереднє дослідження, Майдан-табір, проводилося 20 грудня, - пише Бі-Бі-Сі.

"Загалом повторне опитування учасників стаціонарного Майдану засвідчило, що влада за півтора місяця репресивної політики домоглася значної радикалізації Майдану, його перетворення з Майдану-табору на Майдан-Cіч", - зазначають соціологи.

"Ситуацію істотно ускладнює й те, що опозиція, яка веде переговори, не керує Майданом, який виріс значною мірою спонтанно і зараз не має чіткої вертикальної структури", - сказано в прес-релізі за результатами дослідження.

За минулі півтора місяці середній вік протестувальників майже не змінився і становить 37 років.

Поменшало людей з вищою освітою: було 49%, стало – 43%. Проте цей відсоток все одно вищий, ніж в середньому по країні, кажуть соціологи.

На стаціонарному Майдані-Січі, як і раніше, явно переважають приїжджі (88%, було – 81%).

Серед приїжджих більше жителів Західної України (55%, було – 42%), решта – з Центральної України (24%) та зі Сходу й Півдня (21%).

За мовною ознакою дещо зросла кількість україномовних – з 52% до 59%, водночас зменшився відсоток російськомовних (з 20% до 16%) та тих, хто звик спілкуватися обома мовами (з 28% до 24%).

За час стояння Майдану ще чіткіше сформувалися основні вимоги, які протестувальники вважають головними. Це – відставка Віктора Януковича, проведення дострокових президентських виборів та звільнення заарештованих учасників Майдану і припинення репресій, кажуть автори дослідження.

"Ніяких гарантій"

Учасники нинішнього Майдану значно менш схильні до підтримки переговорного процесу з владою: 63% налаштовані проти будь-яких переговорів, кажуть соціологи.

Ще півтора місяці тому думки майданівців ділилися практично навпіл: 45% підтримували необхідність переговорів, 47% – ні.

Негативно сприйняли на Майдані і ухвалений Закон про амністію. Лише 4% готові заради скорішого звільнення заарештованих піти з будівлі державної адміністрації та розблокувати вул. Грушевського.

83% вважають, що влада повинна звільнити заарештованих без усяких додаткових умов та вимагати негайного звільнення учасників протестів.

Лише 1% протестувальників позитивно оцінюють пропозицію лідерам опозиції очолити уряд.

Ще 6% вважають, що можна погодитися лише на формування уряду повністю опозицією, а 22% – у разі повернення до Конституції 2004 року і посилення ролі прем’єр-міністра та уряду.

Проте більшість – 62% – вважає, що поки президентом є Віктор Янукович, погоджуватися брати бодай якусь участь в уряді не можна.

Лише 17% вважають, що варто надати Віктору Януковичу гарантії особистої безпеки та збереження майна, якщо він погодиться на дострокові президентські вибори. 78% відповідають: "Ніяких гарантій!"

Опитування провели 3 лютого Фонд "Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва" разом із Київським міжнародним Інститутом соціології Майдану.

Усього було опитано 502 особи, в усіх стаціонарних точках Майдану (намети, Будинок профспілок, будівля КМДА, Жовтневий палац, Український дім ін.) за вибіркою, яка забезпечувала пропорційне охоплення учасників Майдану.

Теоретичну похибку результатів автори дослідження не повідомляють.

краса Євромайдан

Знак гривні
Знак гривні