Умланд: Чи не повториться в Україні сценарій із російським вторгненням у Грузію в 2008?

Андреас Умланд був одним зі списку "нев'їзних" регіонала Царьова - а нині у статті, опублікованій на сторінках німецького видання Die Zeit, він пише, що всі спроби міжнародної ізоляції України або створення там авторитарного режиму заздалегідь приречені на провал, але варто остерігатися сценарію російської "гуманітарної інтервенції", як у Грузії в 2008 році.

Українці - європейська нація з тісними зв'язками з Європою, там чимало партій, засобів масової інформації та різних організацій, які не потерплять авторитаризму. Рано чи пізно країна стане складовою частиною Європи.

Але навіть незважаючи на це, впевнений політолог, Брюсселю і державам - членам Європейського Союзу не слід було б "триматися поза цим конфліктом". Адже, як пояснюється далі, ахіллесовою п'ятою України є її регіонально-культурний поділ, який полягає в тому, що жителі східних і південних областей України мають традиційно тісні зв'язки з Росією, та й багато росіян відчувають щось на зразок відповідальності перед вісьмома мільйонами етнічних росіян, що проживають в Україні, і рештою російськомовних українців.

І ефективна пропагандистська машина Москви розповідає їм (як росіянам, так і жителям України) про події в Києві як про спробу державного перевороту, в якій беруть участь "фашисти-русофоби, іноземні агенти та аморальні ліберали".

У цьому зв'язку, продовжує Умланд, ризики для України було б слушно порівняти з тим, що сталося з Грузією під час російсько-грузинського конфлікту 2008 року.

Схема, за якою Росія тоді вчинила інтервенцію, була гранично простою: "З невеликою допомогою з боку Москви внутрішній конфлікт, що потроху тлів, досяг свого апогею і переріс у насильство. Жертви, руйнування, втеча населення, убиті серед етнічних росіян і володарів російських паспортів, яким загрожувала трохи чи не етнічна чистка, стали для сепаратистського регіону приводом для нібито легітимного заклику про допомогу до Кремля".

Тож, відреагувавши на відчайдушні заклики про допомогу, Москва почала "гуманітарну інтервенцію".

Крім того, непослідовна і плутана поведінку Заходу в серпні і вересні 2008 року допомогла Росії під час її фактичної анексії Південної Осетії та Абхазії.

Щось подібне, застерігає журналіст, "може статися і в Україні", тим більше що ряд відомих політиків і активістів з населеного переважного росіянами Криму вже звернувся по допомогу до Москви.

І для того, щоб не допустити загострення ситуації, як свого часу з Грузією в серпні 2008 року, Захід вже зараз повинен дати зрозуміти Росії, що у випадку з Україною він буде поводитися зовсім інакше, підсумовує Умланд. Зокрема, Брюсселю необхідно вже зараз продемонструвати, що він скористається залежністю Росії від експорту її сировини до Європи у разі, якщо справа дійде в інтервенції і анексії будь-яких територій у межах пострадянського простору.

Переклад українською Newsru.ua

революція росія

Знак гривні
Знак гривні