Львів’яни захопили ОДА й беруть владу в свої руки. ОНОВЛЕНО: захопили ОДА в Рівному

ОНОВЛЕНН0 16:06 Народ масово зайшов у обладміністрацію у Рівному. На пероговорах з народом представники Рівненської ОДА з посиланням на Адміністрацію президента повідомили, що влада веде з опозицією перемовини про відкликання Беркуту з Києва.

У Житомирі нарад у даний момент теж намагається зайняти місцеве ОДА

ОНОВЛЕННЯ: Під тиском протестувальників голова Львівської ОДА Олег Сало вийшов до мітингувальників і написав заяву на звільнення.

Про це повідомляє кореспондент ZIK.

У Львівській облраді обговорюють створення власних виконавчих органів на перебирання влади у свої руки.

***

Сьогодні, 23 січня, близько двох тисяч львів’ян опівдні прийшли під стіни Львівської облдержадміністрації на акцію в межах загальноукраїнського страйку.

Згодом вони масово почали заходити у будівлю ЛОДА, аби поспілкуватися з головою адміністрації Олегом Салом, і оголосили, що «беруть владу в свої руки» і блокуватимуть будівлю.

Як повідомив кореспондент ZAXID.NET з місця подій, вся площа перед ЛОДА заповнена людьми, які кричать «Заходимо!», «Революція!» і закликають одне одного заходити спокійно, не бити вікна і не псувати майна.

«Ініціативна група оголосила, що люди блокують адміністрацію і беруть владу в свої руки. Охорона не змогла стримати людей, бо їх дуже багато», – розповдають очевидці штурму.

Людей в ОДА очолюють депутат обласної ради від партії УДАР Оксана Юринець та заступник голови Львівської облради Валерій П’ятак.

На запитання щодо вимог, Валерій П’ятак сказав, що вони хочуть поговорити з головою адміністрації, почути його позицію, адже за два місяці Євромайдану той її так і не озвучив.

«Люди зайшли, почали колядувати. За словами охорони, до них вийшов хтось із заступників голови ЛОДА Олега Сала і сказав впустити людей. Вони піднялись на другий поверх до кабінету Сала, люди почали співати гімн», – розповіли очевидці.

Як розповів представник ініціативної групи Ростислав Пелех, у ЛОДА створюють Народну раду, і, згідно зі статтею 5 Конституції України, владу на місцях перебирають на себе народні обранці – депутати Львівської обласної ради.

Також ініціативна група оголосила про те, що люди зайдуть і в інші адміністративні будівлі у Львові, наприклад, до податківців, митників тощо. Однак блокувати їхню роботу не будуть.

З’ясувалося, що Олег Сало зараз перебуває у Києві. А тим часом, налякані працівники адміністрації ховаються в своїх кабінетах.

У будівлю ЛОДА прибув головний міліціонер Львівщини Олександр Рудяк.

Він закликав людей до проведення виключно мирних заходів і захотів поспілкуватися з ініціативною групою. Однак, коли Рудяк нагадав протестувальникам, що згідно з новим законодавством (закони "16 січня", - ред.), їхні дії можуть кваліфікувати як масові безпорядки, що може потягнути за собою відповідальність, люди почали скандувати йому «Ганьба!».

У ці хвилини люди продовжили блокування будівлі ЛОДА. Вони скандують: «Вербицький, Вербицький!».

Євромайдан львівщина

Знак гривні
Знак гривні