Майдан наживо: Кількість протестувальників зменшується. Ідуть бої (Оновлено 00:46) (ВІДЕО)

00:46"Боєць "Беркуту" виходив до палаючих машин і давав декілька черг з автомату", - розповідає журналіст Громадського ТБ. Йдеться про гумові кулі.

"Атакує близько 800 активістів. За ними стоять і морально підтримують близько 2 тис. Ще пару годин тому було тисяч 20.", - розповідає журналіст, - на Грушевського зі сторони міліції безліч людей у касках, їх важко порахувати."

00:38У Львові і Франківську люди блокують бази Внутрішніх військ. Про Львів тут

А ДАІ не випускає людей, які хочуть їхати на Київ.

00:21"Скільки постраждалих, - запитав Богдан Кутєпов у бригади медиків. "А кто их считал. Больше сотни". І це тільки тих, яких вивезла одна бригада.

00:07"Скільки політиків і активістів майдану останні дні умовляли трьох опозиційних керівників визначитися з лідером опору і очолити 19 січня мирний, але дієвий наступ на владу. Адже було зрозуміло, що якщо керівники опозиції зрадять людей, багато хто не чекатиме репресій з боку хунти, а діятиме на власний розсуд. Але всі розумні пропозиції були проігноровані.

Те белькотіння (а подекуди відверта маячня), яку оголошено зі сцени Майдану як "план" у відповідь на заколот 16 січня, засвідчив як мінімум повну неадекватність опозиційної трійки. А надто Яценюка і Тягнибока, які, не повівши людей за собою, істерично обзивали тисячі людей "провокаторами".

Сталося те, що було неминуче: люди, зраджені провідниками, взялися діяти на власний розсуд. Хтось мирно, хтось не мирно. Тепер ситуація дуже складна - у революції немає лідерів, яким би довіряв Майдан, через що протест перестав бути мирним і цілісним. Зводити все до "провокацій" "правого сектору" - велике спрощення. У людей справді уривається терпець", - пише на ФБ активіст Тарас Шамайда

00:00Оператор "Спільнобачення" заявляє, що мілція спеціально цілилася в нього. Так, іноді почали стріляти резиновими кулями. Деталі тут

23:31Кличко заявив, що Янукович особисто пообіцяв йому завтра зустрітися з лідерами опозиційних сил: "Я йому повідомив, що одна з вимог для вирішення проблем – позачергові президентські вибори. Я озвучив це Янукович. Такій пропозиції він не зрадів. … Також я чітко йому окреслив, що ціна питання – відставка уряду та президента. Янукович зробив вигляд, що пропустив це повз вуха", -сказав Кличко.

Кличко у студії Громпадського ТБ. Враження, що він "розморозився", говорить зрозуміло і по людськи. Взагалі під час сьогоднішніх подій Кличко проявив себе позитивно. Тягнибок на довго десь зник, Яценюк заслужив крики "Ганьба!" на Майдані, коли заявив, що єдиним лідером опозиції є народ.

Модний нині китайський стратег Сунь-цзи рекомендував іти на переговори, коли треба затягнути час, щоб перегрупувати війська.

На Європейській затишшя. Поки автобуси горять "Беркут" заховався за щити й іноді кидає газові гранати і бруківку у протестувальників. У "Беркут" летять бруківка і коктейлі молотова З гучномовців транслюється зверненя мілції в якому йдеться про те, що в разі приближення до міліціонера ближче ніж на три метри "будуть вжиті заходи самооборони", очевидно натякають, що стрілятимуть.

21:57 Зі сцени Майдану Яценюк повідомив, що йому зателефонував Янукович і запропонував провести круглий стіл. Владі страшно.

За повідомлення нардепа від "Батьківщини" Бригинця після Януковича звонив Клюєв, який і буде організовувати переговори

На Грушевського горить "Урал", народ радіє. За словами журналіста каналу "Еспресо" візуально народу на Європейській стає менше.

21:57 На Європейській площі на око зараз близько 30 тисяч людей.

Оргкомітет #Євромайдан #Львів цілодобово організовує відправлення активістів до Києва.
Звертатися: Львів, пр. Свободи,12 (Віденська кав’ярня). Телефони: (096)8125626, (066)5405194, (093)7488731
Є повідомлення, що протестувальників на Київ також відправляють з Луцька

21:49#ЄвроМайдан Леся Оробець: "Далі веду переговори з оперативним начальством міліції на Грушевського. Вони розуміють, що треба залагоджувати ситуацію і чекають що політики почнуть переговори між собою. У них наказ стояти до кінця. Обіцяють тільки стояти, не прориватися і не йти вперед. Але щойно 120-150 беркутівців рушили в сторону лінії протистояння - чи то на підмогу, чи для інших цілей."

Тільки не відомо чи політики Майдану зможуть вплинути на учасників бійки.

Автомайдан виїхав у Межигіря.

21:22 Протестувальники очевидно готують атаку, відтягуючи згорілі автобуси за якими стоїть міліція.

21:19 Протестувальники відгородилися від міліції зеленими металевими щитами, які винесли із стадіону ім. Лобановського і які використовуються для спрямовування людей під час футбольних матчів. Міліція іноді стріляє газовими гранатами, протестувальники кидають бруківку. Бої на тому самому місці.

20:51 Як повідомляють очевидці в бої з "Беркутом" втягнулася і самооборона Майдану, яка спочатку намагалася розвести радикалів і міліцію. "Незрозуміла і не рішуча позиція лідерів на фоні впровадження диктатури призвела до того, що народ не витримав.", - пояснив Текстам свою участь один із випадкових співрозмовників. Загалом там зібралося декілька тисяч людей.

Як пише Українська правда. Бійку почав "Правий сектор". Активні дії та атаки на кордон охорони ВВшників на вул.Грушевського здійснюють активісти "Правого сектору" Такий висновок можна зробити з повідомлень спільноти у соцмережі "Вконтакте". Так, на сторінці спільноти активно коментуються та координуються події на Європейській площі та під стадіоном "Динамо".

20:34 Як у воду дивився. Вчорашнє попередження німецького політолога Андреса Аслунда: "Ніякого насильства: Основна мета для, здавалося б, великої завтращньої демонстрації це уникнути фізичного насильства з боку протестувальників. Дисциплінування і заспокоєння натовпу, а також деескалації напружених ситуацій повинні бути основними завданнями. Особливу увагу слід звернути на провокаторів або радикалів.

Якщо протести залишатися мирним, режим рано чи пізно самознищиться і опозиція в кінцевому підсумку переможе. Якщо частина протестуючих вирішує застосувати насильство, це дасть законне виправдання для правлячої партії, щоб нагнітати обстановку і використовувати поліцейські сили, у великому масштабі. У цьому випадку, все може ще змінитися на користь режиму. Янукович зможе продовжувати керувати почилаючись на гарантування закону і порядку. Там може бути багато гарячих голів, ультрас і агентів в натовпі завтра, хто може хотіти займатися, або провокувати, насильницьке зіткнення. Якщо їм це вдасться, ситуація може вийти з під контролю, і все може бути втрачено".

20:00 Кличко з місця вуличних боїв звернувся до Януковича і поїхав у Межигіря. За неперевіреною інформацією охорона його пропустила.

19:17 Maxim Dreger ‏@DregerM
Ми вже нарахували 79 швидких

За ці кілька годин ані протестувальники, ані Беркут не просунулися.

19:12 ЄвроМайдан – EuroMaydan

6 minutes ago
В бік міліції під стадіоном кинули кілька коктейлів Молотова. Міліція натомість кидає світлошумові гранати переважно в бік Самооборони, яка мирно стоїть між Правим сектором і Беркутом.

19:10 Як передає кореспондент ТЕКСТІВ, міліція використала воду - але в диму не видно, чи це водомет, чи пожежна машина.

Крім того, Беркут явно готується до "зачистки". Знову ж, у диму за кількадесят метрів уже не видно, чи зачистка вже почалася.

Між Правим сектором і Беркутом намагається стояти Самооборона Майдану.

Вибухи щосекунди.

18:25 Кличко з гучномовця закликає Беркут перейти на бік народу, а від насильства утримуватися.

Тим часом Правий сектор підпалив автобус знову.

Автомайданівці наче сходяться в думках після первісного взаємного звинувачення - а правий сектор скористався нагодою.

Сергей Коба (який закликав іти на Раду):

38 minutes ago
Хочу зробити офіційну заяву!!! Ніякого розколу серед лідерів автомайдану не має!!! Ми закликали до мирних дій, які нам передбачені конституцією!!!
Тому прошу всіх побратимів відстоювати цю позицію і розповсюдити її скрізь!!! Ще раз закликаю до мирних але активних дій! Дякую лідерам і коллегам автомайданівцям за те що ми разом в цю хвилину! Тримаємось і слава Україні!!!

Нагадаємо, решта координаторів автомайдану сказали таке:

18:15 На Грушевського триває протистояння під барабани, петарди, димові шашки та сльозогінний газ і літаючу бруківку:

Тим часом, Яценюк зі сцени на Майдані однозначно засудив "провокаторів", Тягнибок більш, так би мовити, "обтічно", не називаючи провокаторами, застеріг від насильства, "поки ми не пройдемо через усі парламентські способи.

Нагадаємо, власне на місці подій на Грушевського утихомирював провокаторів лише Кличко, - просить наголосити кореспондент ТЕКСТІВ з місця подій. Здається його дії найкраща відповідь на вимоги Майдану, який сьогодні на виступи політиків реагував одним гаслом: "Лідера!"

17:25 Водомети при мінусовій температурі використовувати не можна. Втім, їх розгортають.

Картинка для ТБ і привід для арештів створено

Протистояння продовжується в темряві. Розхитують ще один автобус, тим часом догорів перший:

17:20 Як повідомляє кореспондент ТЕКСТІВ, на Європейській площі продовжують перебувати кілька тисяч людей. Сутички "Правого сектора" з Беркутом тривають, перебуває наш кореспондент.

Розгортають водомети. На думку нашого кореспондента, повторюється ситуація 1 грудня, коли радикали спровокували насильство, а постраждають невинні люди.

На Європейській говорять, що вночі може бути штурм - що виглядає логічно, на думку кореспондента ТЕКСТІВ.

17:16 З Кличка, який ходить із 8 охоронцями, сміються: "Давай запалимо ліхтарики".

17:13 З'явився водомет Беркута, про який стільки говорили.

17:10 Автобус Беркута догоряє. Кличко повернувся на Грушевського - а ось фото Ройтерс того моменту, коли його "вгасили" з вогнегасника:

17:05 Поярков і Булатов із Автомайдану відмежувалися від Коби з того-таки Автомайдану.

На Грушевського - повно сльозогінного диму.

17:00 Проти Беркуту - кількасот молодиків. Беркут робить черепаху. Бруківка з боку молодиків. Їх стає менше, решта людей відійшли далі.

16:50 З землі виривають бруківку.

Кельтський хрест і 14/88

Фото Ройтерс

16:45 Один із записів:

16:40 Видно людей з закривавленими обличчями - за їх словами, внаслідок світлошумової гранати, хто її кинув, поки невідомо.

Горить автобус Беркута

16:38 Провокатори присутні, схоже:

Автомайдан ‏@automaidan
Скорі рушили до епіцентру подій. Півтора десятки потужних вибухів призвели до постраждалих. Повідомляють про жертви.

ЄВРОМАЙДАН ‏@euromaidan 12 хв.
С базы Беркута выехал водомет.

Peter Shuklinov ‏@PeterShuklinov 14 хв.
Провокаторы с дубинк., газ. и кричалк. "уеб. отсюда" стоят обособленно. Как на Банковой-спровоцир. и убегут, подста. под удар Берк. протест.

16:35 Вже й автомайдан, який закликав іти на Раду, називає тих, хто б'є Беркут - провокаторами.

Фото з твітера

16:33 Як повідомляє кореспондент ТЕКСТІВ, зачинщиками бійки є явно підготовані російськомовні молодики.

16:25 Протистояння триває, але стихло. Кличко серед мітингувальників і далі.

Для тих, хто не дуже орієнтується за назвами київських вулиць:

Точка (1) - внизу Грушевського, де зараз відбувається протистояння.
Точка (2) - вгорі над Верховною Радою, де стоять бійці ВВ проти людей з Майдану.

Посередині між ними правіше бачите Верховну Раду.

16:20 По інший бік Грушевскього (вгорі) - величезна кількість ВВ у протигазах і люди, що називають себе самообороною Майдану навпроти.

16:15 Людей на боці протестувальників дедалі більше.

Найкраще на даний момент веде трансляцію Громадське ТБ - воно підхоплює ті стріми, де найкраща на ту мить картинка:

В передньому ряду міліції - строковики. Але зараз почав готуватись і "Беркут".

Постійні вибухи - петарди, димовухи.

16:10 Всі говорять по-різному. Фейсбук Євромайдан - що атакують "провокатори", Громадське ТБ - на боці тих, хто атакує міліцію.

16:05 Кличко між протестувальників. Пробує вгамувати.

Беркут одягає протигаз, вигуки "Слава провокаторам", розхитують ментовський мікроавтобус - з іншого боку Беркут пробує не дати його перевернути.

Вибухи петард.

Нагадаємо, онлайн на Громадському ТБ - бо на "Еспресо" тим часом показують - концерт "Мандрів" з Майдану, де так і не кажуть, що йде протистояння.

16:00 Близько 4 тисяч людей внизу Грушевського, - передає кореспондент ТЕКСТІВ. Не всі з них - бійці. Ситуація була напружена, але повного хаоса нема. Прийшли кілька депутатів: Парубій, Яворівський.

Є люди з самооборони, які намагаються контролювати провокації. Частина людей повилазили на міліцейські вантажівки, які перегородили вул. Грушевського.

Часом вибухають петарди, але на даний момент усе начебто під контролем. Є надія, що такого, як 1 грудня, не буде.

Серед протестувальників - і афганці віком за 50.

15:55 Неймовірно, але поки йде бійка - на Майдані йде концерт "Мандрів" і про бійку не говорять.

15:50 Відбувається бійка між представниками Автомайдану та Беркутом.

Кличка облили речовиною, схоже, з вогнегасника.

Як передає кореспондент ТЕКСТІВ, внизу вул.Грушевського в районі входу на стадіон "Динамо" з'явилося кількасот молодиків у масках та з битами. Схоже, серед них є представники т.зв. "Правого сектора".

У твітері також була інформація про те, що "Правий сектор" пішов на Грушевського.

15:20 Це не жарт: поки Автомайдан без опозиції йде на Раду проти міліції - на сцені Майдану щось там про коляду й колядочки.

На Грушевського ж, у ході конфлікта один з правоохоронців діставав зброю.

Разом з тим люди намагалися перелізти через КамАЗи та прорватися крізь кордон, що стоїть на вул. Грушевського та перекриває урядовий квартал.

15:15 Без "лідерів" з "опозиції", люди рушили на Грушевського в бік Ради. Розхитують машину з Беркутом, що перегородила дорогу, - повідомляють у Твітері.

Фото з вул.Грушевського на динай момент:

15:00 Представник Автомайдану Сергій Коба оголосив про безстрокове блокування Верховної Ради як автомобілями, так і пішими.

Крім того, активісти вимагають від опозиції упродовж півгодини визначитися, хто з них очолить боротьбу, а отже, візьме на себе відповідальність, а не ухилятиметься від неї.

У відповідь на заяву Коби, в урядовому кварталі, повідомляє Громадське ТБ, почалося переформування бійців Внутрішніх військ.

14:25 Хвилі невдоволення, люди обурюються й розходяться, у ораторів на сцені кислі міни.

Один з лідерів Громадського сектору:

14:15 Коли на сцену випустили Ляшка, з боку натовпу чути невдоволене гудіння.

Чекаємо "регіоналів, що перейдуть на наш бік", яких анонсував Лук’яненко?

Ляшко повторює все те саме, що всі вже знають: про що четвергові закони.

14:10 Кореспондент ТЕКСТІВ повідомляє, що люди починають розходитися. "В Лаврі була вся влада опівдні. А народ стояв на Майдані.

"Народ розходиться - зі сцени щось не чітко бубнять, а народ чекав якоїсь дії", - сказав кореспондент

Левко Лук’яненко тим часом зі сцени каже, що може, в "альтернативну Раду", щоб там було "226 депутатів", перейде частина депутатів-регіоналів, "яких туди загнали силою.

І говорить про "завершення початкової стадії підготовки до загальної боротьби" і т.п.

14:05 Щойно було з фейсбуку - тепер з твітера:

Чи ось:

13:50 Випадковий vox populi щодо опозиції:

Або:

Багато й такого, але ми згідно з нашою політикою ввічливості обмежимось одним і то трішки підмалювавши:

13:30 Як передає кореспондент ТЕКСТІВ, людей на Майдані - як у найбільші мітинги, "дуже багато"; при цьому люди налаштовані негативно до загальних розмов.

"Уже другу годину триває чос - загальні розмови про те, який Янукович поганий, так ніби ніхто цього не знає. Люди налаштовані на це дуже негативно, часом кричать ораторам "ганьба" і скандують "Лідера! Лідера! Лідера!".

Окрім того, за словами нашого кореспондента, в метро і навколо Майдану помітно багато "окремих тітушок":

"Легко вдягнені і явно наготові", - сказав кореспондент ТЕКСТІВ.

***

Нині на Майдані відбувається всенародне віче.

Онлайн-трансляція від Еспресо-ТВ:

Або Громадське ТВ:

***

Важлива складова бюджету TEXTY.org.ua- пожертви читачів

Якісна і нерозважальна журналістика, яка працює в інтересах публіки, потребує затрат і в принципі не може бути прибутковою. Але натомість вона є суспільним надбанням, як, наприклад, чиста вода. Тому фінансова підтримка кожного з вас дуже важлива для нас. Звертаємося з проханням здійснити пожертву на підтримку ТЕКСТІВ.

Якщо ви здійснили пожертву, повідомте будь ласка нам на адресу texty.org.ua (равлик) gmail.com Це потрібно для того, аби ми могли відзвітувати вам, куди витратили зібрані кошти

Як можна перерахувати кошти:

EugeneLakinsky(НА)gmail(КРАПКА)com - наш рахунок на ПейПел;

096 551 68 93 - гроші на рахунок можна слати і на телефон - це Київстар. У Київстару з'явилася можливість перевести гроші з телефону на кредитну картку. Телефон тільки для збору пожертв, зв'язатися з нами можна по емейлу texty.org.ua @ gmail.com

самоорганізація майдан

Знак гривні
Знак гривні