Люди на пожежі в Харкові гинули, бо пожежникам бракувало спорядження (ВІДЕО)

Це кошмарне відео вчорашньої пожежі на харківському заводі "Хартрон" наочно ілюструє те, як корупція в Україні забирає людські життя.

Очевидець трагедії зафіксував, як люди вилазять із вікон палаючої будівлі, рятуючись від вогню, і не отримують допомоги від пожежників. У борців із вогнем немає ані драбин потрібної довжини, ані тентів для того, щоб врятувати стрибаючих людей, пише донецький блогер Денис Казанський.

Все, що вони можуть - поливати полум'я водою, але цього виявляється недостатньо. Одна людина зривається й падає з висоти четвертого поверху, другій вдається злізти по кондиціонеру на третій поверх. Чоловік, що упав, розбився на смерть.

Відомо, що зрештою цивільний, а не пожежник, підігнав під вікна КАМАЗ із мішками, в який змогли стрибати люди з вогню.

Горіли 4 і 6 поверх, загинули 8 людей.

Всього розбилися двоє людей. Вони загинули тому , що в півторамільйонному місті у пожежників вчасно не знайшлося шматка брезенту і 40-метрових сходів.

В іншій країні люди, що потрапили в подібну ситуацію, могли б вижити, але в Україні гроші, які могли б бути витрачені на нові пожежні машини та тенти, йдуть на вертольоти для Януковича, відкати на тендерах, святкування річниці Стахановського руху чи витрачаються на лавочки для харківського метро за ціною "Ланоса".

Корупція - це не просто хабарі даішникам і куплені іспити у вузі. Це ще й смертельна загроза, стверджує Казанський.

Тому що у пожежників не вистачає сходів, а у лікарні - необхідного реанімаційного обладнання. Тому що в критичний момент вам не допоможуть через те, що міністр Табачник замовляв у Хорошковського підручники по 200 грн, а міністр Колесніков страждав на гігантоманію й будував до Євро-2012 невиправдано величезні аеропорти і вокзали за мільярди.

Ціна однієї пожежної машини з 30-метрової сходами - 270 тисяч доларів. Загальна вартість особистого автопарку мера Харкова Геннадія Кернеса - близько 2,5 млн доларів. Висновки робіть самі.

Загиблих, до речі, міг врятувати звичайний шматок копійчаного брезенту, який би не коштував міській скарбниці нічого. Або спеціальний батут для таких випадків. Ось як на цьому відео. Такі подушки можуть рятувати людей, що падають з висоти 10 поверху. Але у харківських пожежних немає і такого простого пристосування.

Так само легко і невимушено могли бути врятовані харків'яни, що розбилися насмерть. Ціна такого "куба життя" близько 40 тисяч гривень.

Якщо вже у харківського МНС не вистачає мізків і грошей, щоб закупити його, такий подарунок харківським пожежникам могло би зробити місто в інтересах своїх громадян, раз є така проблема. Але Добкіну і Кернесу простіше зубоскалити у Фейсбуці й лаяти Євромайдан. І збирати гроші на відновлення пам'ятника Леніну в Києві. Ідол Леніна важливіше за пожежну машину, звичайно ж.

Сьогодні вони стали трохи вбивцями. Не зі зла, але з халатності. Як і глава МНС Михайло Болотських, у якого в міністерстві такий бардак. Sad but true.

харків корупція пожежа

Знак гривні
Знак гривні