Україна складає список персон нон-грата, які проти диктатури? Грузини, американці, німці, серб (Деякі прізвища)

Україна пішла на загострення дипломатичних відносин зі США і низкою європейських країн, пише "Дзеркало тижня". Цікаво - Янукович порівнює себе з Мілошевичем?

Народний депутат Олег Царьов (Партія регіонів) повідомив виданню "Коммерсант-Україна", що МЗС і СБУ задовольнили його запит про заборону в'їзду до України 36 осіб, серед яких колишній президент Грузії Михайло Саакашвілі, громадяни США та країн Євросоюзу. Всіх їх підозрюють у "консультаціях опозиції щодо дестабілізації ситуації у країні".

Заборону на в'їзд до України 36 громадян Грузії, Німеччини та США ініціював народний депутат Олег Царьов (Партія регіонів).

8 грудня він подав відповідний запит на ім'я голови СБУ Олександра Якименка та міністра закордонних справ Леоніда Кожари. На його думку, "дестабілізація ситуації в Україні, вулична активність і захоплення будівель мають спланований характер", а "організація подібних кампаній вимагає участі фахівців відповідного профілю".

У запиті, направленому до СБУ і МЗС, Олег Царьов написав: "Викликають цілком резонні побоювання часті візити зарубіжних політтехнологів і фахівців з протестної активності, чия діяльність перетворюється на загрозу національній безпеці".

До документу він доклав список "осіб, які в рамках консультативної роботи опозиції" отримують можливість реалізувати "політичні інтереси інших країн".

Серед них опинилися науковий співробітник Центру трансатлантичних відносин при університеті Джонса Гопкінса Тарас Кузьо, відомий німецький політолог Андреас Умланд, а також Фінк Брайн, Мирон Василик, Олександр Рос (всі - США).

Роса Олег Царьов назвав "найкращим спеціалістом у світі з організації революцій через соціальні мережі". У списку персон нон ґрата є також колишній президент Грузії Михайло Саакашвілі і 29 громадян Грузії.

Як відомо, 7 грудня Саакашвілі виступив на майдані Незалежності, підтримавши прихильників європейської інтеграції України. "Саакашвілі тут взагалі нема чого робити, нехай їде у Грузію і зустрічається з грузинським народом! Він приїхав сюди зі своєю командою, яка влаштовувала "революцію троянд". Всі вони облаштувалися в Україні і були модераторами революції, яку намагалася організувати опозиція", - заявив Царьов.

Інший фігурант списку - громадянин Сербії Марко Івкович - "з командою сербів організовував революцію проти Слободана Мілошевича", і подібний сценарій просували в Україні.

"У моєму запиті 36 осіб. Я поки що не отримав відповіді від СБУ, але, за моєю інформацією, всі вони оголошені персонами нон ґрата", - зазначив Олег Царьов.

Телефони прес-центру СБУ вчора не відповідали. Однак, за даними Financial Times, один із фігурантів списку - підприємець Георгій Кіквадзе - в суботу не зміг перетнути державний кордон України.

"Напевно, зараз я небезпечний революціонер, який домагається відставки уряду", - заявив Кіквадзе.

Член експертної ради парламентського комітету з питань європейської інтеграції Андреас Умланд сказав, що поки не намагався в'їхати до України.

"Я був здивований, що опинився в цьому списку, - я не займаюся політичною діяльністю, а працюю в університеті, де пишу і редагую академічні статті. Найбільше критичних статей я написав на адресу партії "Свобода", - підкреслив Умланд.

Експерт вважає, що заборона на в'їзд не пов'язана з його критикою на адресу Віктора Януковича та уряду.

"Я запропонував Європейському союзу запровадити санкції проти Росії, якщо Україна підпише УА, а Росія введе санкції проти України!" - зазначив Умланд. Якщо інформація про заборону підтвердиться, він має намір оскаржити в суді рішення української влади.

Посол Грузії в Україні Георгій Закарашвілі повідомив, що до країни вже не змогли в'їхати три людини, які фігурують у запиті Олега Царьова.

"Я підтверджую факт із Георгієм Кіквадзе - він повернувся до Грузії. Було ще два таких випадки - не змогли в'їхати журналіст "Руставі-2" Давид Какуля і ще один чоловік. Ми зараз працюємо з МЗС і намагаємося з'ясувати, наскільки відповідає дійсності список депутата Царьова, і наскільки люди, які є в цьому списку, відповідають висунутим критеріям", - повідомив Закарашвілі.

Знак гривні
Знак гривні