Путін одягнув на шию Януковича повідець

На цей момент іще немає всіх деталей учорашніх домовленостей Путіна та Януковича. Вірніше, ці домовленості - ще сочинські, а вчора їх було оформлено документально.

Проте деякі висновки вже можна зробити. І ці висновки робить Роман Шрайк.

Очевидно, що ці домовленості - не фінал. Це повідець, на якому Януковича потягнуть до фіналу.

1 ) Ціна на газ 268.5 доларів

У контракті-2009 ціна газу встановлюється за формулою: є " базова ціна " (450 доларів) , яка коригується за допомогою коефіцієнтів , що залежать від ринкових цін мазуту й газойлю.

Правильне зниження ціни на газ мало б торкнутися саме цієї базової ціни - стала б вона, наприклад, 300 баксів - і немає питань.

Але питання є. Як стверджують джерела, отримана ціна повинна затверджуватися щоквартально "вручну".

Тобто, Янукович по суті отримав знижку лише на перший квартал 2014 року. Якщо буде хорошим хлопчиком, то знижка продовжить діяти, поганим - ціна зросте до рівня 2013 року.

2) Кредит 15 млрд доларів

Формально Янукович отримав не кредит, а обіцянки Росії викуповувати українські єврооблігації. Начебто до кінця тижня таким чином буде отримано суму 3 млрд. І начебто ставка у підсумку вийде близько 5 %.

Кредит МВФ можна було отримати дешевше. Але тоді б довелося брати на себе зобов'язання з реформування економіки. А перед цим іще й виконати попередні зобов'язання.

Януковичу простіше переплатити. А Путіну простіше підсадити Україну на голку. Щоб тільки від його рішення залежало, коли та скільки Україна отримає грошей.

Як добре висловились у коментарях, це - "керований дефолт".

Підсумки

Давайте казати правду. Самі по собі описані умови погані, але не катастрофічні .

Катастрофічною може бути мета, до якої нас тягнуть на цьому повідці.

Що це за мета - вступ до Митного союзу до 2015 року, здача ГТС , продаж Росії стратегічних підприємств або всі вищезгадані разом — ми дізнаємося пізніше.

Янукович отримав можливість дотягнути до 2015 року без дефолту. Путін отримав можливість реалізувати свою мрію про південно-західний федеральний округ.

А ми отримали розуміння, що якщо довго сидіти біля річки, то рано чи пізно по ній пропливе труп нашої країни.

Євромайдан янукович митний союз путін

Знак гривні
Знак гривні