Жінку посадили під домашній арешт за наругу над портретом Януковича

Близько опівночі з 16 на 17 грудня Луцький міськрайонний суд обрав запобіжним заходом голові громадської організації "Національний Альянс" Майї Москвич двомісячний домашній арешт.

Її зобов'язали не виїжджати за межі Волинської області, не з'являтися на Театральному майдані обласного центру (Євромайдані) та носити електронний засіб контролю – браслет.

Про це повідомляє Газета по-українськи.

Кримінальна справа проти Майі Москвич та ще п'яти активістів волинського Євромайдану була порушена за "хуліганські дії, пов'язані з наругою над портретами президента Віктора Януковича".

Ілюстрація - з твітеру Євромайдан. Наруга полягала в іншому

Йдеться про події 2 грудня, коли обурені діями силовиків щодо розгону Євромайдану і мовчанням влади активісти винесли з Волинської облради три портрети президента і пронесли їх у перегорнутому вигляді через центральну частину міста.

Як заявив у суді прокурор Вадим Примачук, "Москвич використовувала мирні зібрання з метою своїх особистих корисливих політичних цілей".

Він зазначив, що демонстранти "протиправно заволоділи майном облради – трьома портретами президента вартістю 540 гривень. Цього ж дня Москвич зі сцени в центрі міста заявила, що перший портрет потрібно спалити, другий – повісити на дереві, третій – віддати людям на самосуд".

На перекваліфікації обвинувачення на частину 2 статті 296 Кримінального кодексу України (підбурення і заклики до знищення майна, яке є власністю держави) наполягав слідчий Юрій Маркевич. Він висловлювався проти присутності преси під час судового засідання, бо вважав, що всі журналісти є прихильниками Майї Москвич. Він також аргументував свою вимогу щодо арешту тим, що в іншому разі дівчина матиме можливість спілкуватися з громадою через соцмережі.

Адвокат Майі Москвич Сергій Величко заявив, що оскаржуватиме рішення суду.
Упродовж засідання у справі обрання запобіжного заходу до Майї Москвич, яке тривало 16 грудня з перервами з 9-ї ранку до опівночі, під стінами суду прихильники підтримували дівчину, співали патріотичні пісні і скандували "Майї – волю!"

Сторона обвинувачення вимагає для Майї Москвич до 4 років позбавлення волі за статтями 296 та 295 Кримінального кодексу.

Майя Москвич Фото: slovovolyni.com

Також, сьогодні стало відомо ще про два випадки політичних репресій:
- Черкаському активісту Приходьку дали 2 міс домаш арешту за підняття прапора ЄС біля міськради.
- У Тернополі затримують учасників Революції гідності. Щойно по дорозі на роботу затримали Олега Тимощука

Євромайдан

Знак гривні
Знак гривні