Дані NASA, всупереч нашим стереотипам, свідчать: Індія й Китай найбільше озеленюються (КАРТА)

Попри викиди в атмосферу - ба в чомусь завдяки їм - світ зараз буквально "зеленіший", ніж був двадцять років тому. Дані від супутників NASA показують, що Китай та Індія - найбільш населені країни планети - водночас лідирують у збільшенні кількості зелені на своїй території. Цей ефект походить від амбітних програм із висаджування дерев у Китаї, а також внаслідок інтенсифікації сільського господарства в обох країнах.

Вчора ми писали про збільшення рівня рослинності на планеті загалом та про пояснення цього явища:


NASA: планета стає зеленіша, й це сповільнює глобальне потепління (КАРТИ)

Чим зеленіше - тим більше нових рослин на ділянках, чим коричневіше - тим сильніше зменшилася кількість зелені

Вчені вперше помітили зростання кількості зелені на планеті ще в середині 1990-х, але не знали, чи є причиною цього людська діяльність, йдеться в матеріалі на сайті NASA.

Від початку двотисячних загальна "площа листя" на планеті збільшилася на 5% - і принаймні чверть із усієї цієї площі дав Китай.

Одна третина планети стає зеленіша, водночас десь 5% поверхні, де ростуть рослини, втрачають рослинність.

Зауважмо, що карта показує не загальну кількість зелені - бо тоді б найзеленішими були все ж Амазонія та Північна Америка. Натомість, показано саме зміни кількості зелені.

Китай на Індія мають лише 9% укритої рослинністю території планети, але при цьому вони відповідають за третину збільшення площі рослинності на планеті.

Це суперечить загальним стереотипам про погіршення землі в населених країнах через надмірне використання.

Дослідження стало можливим завдяки двадцяти рокам збору інформації від спектпрорадіометрів на супутниках NASA, які називаються Terra та Aqua.

Сенсопи фотографували практично кожну точку на планеті принаймні чотири рази щодня упродовж останніх двох десятиліть.

Довготривалі дані дозволяють нам піти глибше, - каже Rama Nemani з дослідницього центру NASA.

По-перше, на озеленення планети впливає тепліший та вологіший клімат і більша кількість двоокису вуглецю в атмосфері. Але видно, що також озеленюють планету люди свідомими рішеннями.

Те, що виділяється Китай, пов'язано з великими програмами збереження та висаджування лісів у цій країні.

В Індії це пов'язано з інтенсивною культивацією харчових рослин. Обидві країни - Китай та Індія - значно збільшили річну "площу листя" через такі практики, як кількаразові врожаї за один рік. Окрім їжі, ці рослини також постійно виробляють кисень і поглинають вуглекислий газ.

Лише з 2000 року виробництво продукції на одній площі в Індії та Китаї зросло на 35, а місцями на 40%.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

природа наука індія майбутнє клімат Китай супутник аграрії

Знак гривні
Знак гривні