Засідання по обвинуваченню Крисіна у катуваннях перенесли. Активісти під судом розігнали тітушок і провели Крисіна до маршрутки

Підготовче судове засідання у новій справі Юрія Крисіна перенесли на 15 березня на прохання обвинуваченого та його адвокатів.

Таке рішення ухвалила суддя Дарницького районного суду Києва Любов Леонтюк. Окрім цього, вона продовжила утримання під вартою підлеглого Крисіна - Сергія Чемеса - ще на два місяці.

Кадр з трансляції судового засідання

У цьому судовому провадження щодо Крисіна та Чемеса буде розглядатись два епізоди - посібництво у викраденні та катуванні людини "Оплотом" (організація, яку раніше очолював застрелений у Москві Євген Жилін) 21 січня 2014, та напад на барикаду з вибуховими пристроями 18 лютого 2014 року.

Ще один, третій, епізод - щодо Веремія - Дарницький суд розглядатиме лише в частині, що стосується участі Чемеса у події, оскільки Крисіна по цьому злочину вже судив Шевченківський суд. Детальніше про обставини цих епізодів читайте у свіжому матеріалі ТЕКСТІВ.

Сьогодні ж обрання запобіжного заходу для самого Крисіна та підготовку до судового розгляду перенесли у зв'язку з неявкою захисника Крисіна Євгена Солодка. За словами нових захисників Крисіна Василенка і Гнатюк, вони щойно підписали договір, тому обвинувального акту їм не вручали, і ознайомитись з ним вони не могли.

"Солодко нібито поїхав у Луганську область на суд по Олександру Єфремову", - каже прокурор Володимир Приходько. "Двом новим адвокатам ми дійсно не вручали обвинувальні акти, оскільки вони щойно підписали з ним договір і не були його захисниками на момент оголошення обвинувачення", - пояснює держобвинувач.

"Крисін каже, що обвинуваний акт не читав спершу через проблеми з тиском, а пізніше віддав його захиснику, який на засіданні відсутній", - пише представник потерпілих Євгенія Закревська на своїй сторінці у Facebook.

Перед початком засідання під будівлею суду зібралось із півсотні осіб, яких присутні активісти та волонтери ідентифікували як "тітушок". Зокрема, про це повідомляв волонтер Роман Сініцин на своїй сторінці. Пізніше, коли до суду надійшла більша кількість небайдужих громадян, тітушки "розсіялись дворами". Опитувати "тітушок" про мету їхнього перебування намагався також оператор, який вів стрім для сторінки "Національного корпусу". Здебільшого, вони уникали камери та повідомляли, що знаходяться тут "просто так", та з Крисіним не знайомі.

Крисін з невідомими, ідентифікованими присутніми як "тітушки". Фото: Наталія Двалі, Gordonua.com

Присутні також бачили затримання ймовірних тітушок, проте у Дарницькому управлінні поліції та територіальному відділі поліції, який знаходиться поблизу суду, ТЕКСТАМ повідомили, що затриманих з-під суду до них не доставляли.

Після завершення засідання Юрій Крисін зволікав із виходом з приміщення суду. За неперевіреною інформацією, присутні поліцейські відмовились його супроводжувати, тож це довелось робити працівнику відділу превентивної діяльності Дарницького управління поліції.

Крисін у супроводі працівника відділу превентивної діяльності залишає суд в оточенні волонтерів та активістів

Присутні в кількості близько сотні супроводжували його скандуваннями "Крису на нари" до найближчої зупинки громадського транспорту, де Крисін сів у першу ж маршрутку.

Як видно з відео "Української правди", в якийсь момент на Крисіна від супроводжуючих посипались сніжки, плювки та штовханина.

Скріншот з відео

"Хватіт, хватіт", - попросив Крисін в якийсь момент. "Веремій теж кричав"хватіт"", - відповів йому хтось з натовпу. Крисін також вигукнув, що не кликав нікого [з тітушок] до себе на суд.

Наступна спроба провести підготовче судове засідання у цій справі відбудеться 15 березня о 13:30. А вже 19 березня відбудеться засідання Апеляційного суду щодо Крисіна у справі загибелі Веремія. На попереднє засідання апеляції Крисін не з'явився, тож колегія суддів призначила йому примусовий привід на 19 березня.

веремій справимайдану іваненко чемес крисін катування

Знак гривні
Знак гривні