Вбивство Сергієнка: суд дав обвинуваченому можливість вийти під заставу [ОНОВЛЕНО]

Один з обвинувачених у викраденні журналіста Василя Сергієнка - Валентин Завражин - щойно отримав можливість вийти на свободу під заставу у понад 700 тисяч гривень.

Василь Сергієнко

Про це йдеться в ухвалі Соснівського районного суду м. Черкаси, який розглядає справу. Ухвалу було зачитано о 17:00 у четвер, 18 січня, після цілоденного судового засідання у справі вбивства Сергієнка.

До колегії, яка прийняла це рішення, входять такі судді: Чечот А.А., Бащенко С.М., Рябуха Ю.В. /За даними сайту суду/

Згідно з ухвалою, на наступні два місяці Валентин Завражин може лишитись під вартою або ж вийти під заставу, суму якої визначили у понад 700 тис грн.

Роль Завражина у злочинній групі

Слідство вважає Завражина одним з викрадачів Василя Сергієнка. Після викрадення з двору власного будинку, під час якого Сергієнко був сильно поранений, його вивезли до лісу, де катували (експерти нарахували десятки ножових поранень та засвідчили зламані кістки, а також сліди від спроб задушити) і зрештою, убили.

Завражин - зліва, фото: infomist.ck.ua

Затримали Завражина та його спільників на тому ж авто, яким вони користувались для викрадення Сергієнка. Незважаючи на зміну обшивки, під нею були знайдені сліди крові загиблого.

Не заслухали ключових свідків

Сьогодні у суді мали заслухати ключових свідків обвинувачення, які займались пошуками Сергієнка у першу добу після зникнення та були в курсі обставин його роботи та громадської діяльності. Заради цього, не зважаючи на негоду, свідки 4 години добирались сніговими заметами до черкаського суду, ще довше добиралась представник родини загиблого - Євгенія Закревська. Про це "ТЕКСТАМ" повідомив один зі свідків, Олег Собченко.

Натомість понад 5 годин за ініціативою адвокатів обвинувачених суд розглядав відводи їхніх попередніх захисників, а також послідовні відводи суддів, прокурорів та навіть секретаря судового засідання.

Після цього розглянули запобіжний захід підсудним. Незважаючи на те, що обвинувачений в організації викрадення та вбивства Вадим Мельник продовжував гнути лінію проблем зі здоров'ям, йому таки продовжили утримання під вартою на два місяці. Саме щодо його запобіжного заходу найбільше переживали близькі та друзі Сергієнка, оскільки одного разу апеляційний суд у Черкасах вже намагався відпустити його з-під варти.

Вадим Мельник, фото: http://procherk.info

Таке ж рішення було прийнято щодо всіх інших фігурантів, окрім Завражина.

"Може, зіграв роль закон Савченко, який для підсудних ще чинний. Бо по ньому, виходить, він вже відсидів 5 років [2.5 роки у СІЗО рахуються за 5 за т. зв. "законом Савченко" - ред ] поки йде слідство і суд. Може, якісь характеристики у нього кращі, ніж в інших підсудних. Пробують нас на зуб. Починають потрохи відпускати їх, по одному", - прокоментував Олег Собченко "ТЕКСТАМ". Він також зазначив, що слідство і суд у справі вбивства журналіста, які мали би ініціативно провадити державні органи, відбуваються лише завдяки "підштовхуванням" і значним зусиллям активістів - від організації пошуків Сергієнка після його викрадення до висвітлення судових засідань.

До чого тут екс-регіонал Бобов?

За свідченнями близьких та друзів, на час викрадення та загибелі Сергієнко розслідував діяльність місцевого регіонала Генадія Бобова і був його головним опонентом з числа громадських активістів.

Зараз Генадій Бобов - народний депутат, група "Відродження". Близькі та друзі Сергієнка називають його замовником вбивства, але офіційно підозрюваним у справі він не є - організатор та виконавці мовчать щодо його можливої ролі.

Схоже навіть, що один з виконавців завдяки своїм поплічникам мовчатиме вже завжди. Про це кажуть джерела у правоохоронних органах. Один з учасників групи, дехто Ніколай (він же Валерій Федоров - за документами, які викликають великі питання у поліції) - єдиний, кого досі не знайшов карний розшук, і який, натякають правоохоронці, в живому вигляді, найімовірніше, знайдений уже не буде.

Щодо Бобова у 2017 році вносили подання на зняття недоторканості у Верховну раду - за неправильно вказані дані у декларації та ухилення від сплати податків.

Проте пізніше Генпрокурор відкликав подання - пояснивши, що Бобов терміново сплатив недооплачені податки у розмірі 38 млн грн.

Євгенія Закревська, представник родини загиблого Сергієнка, тоді наголошувала - сплата податків справді може позбавляти від кримінальної відповідальності по статті "ухилення від сплати податків". Проте вона жодним чином не позбавляє від відповідальності за вказання неправдивої інформації в декларації, яку сама ГПУ вважала при внесенні подання "Службовим підробленням" (366 стаття Кримінального кодексу).

16 травня, після затримання ймовірного організатора вбивства Сергієнка - Вадима Мельника, у готельно-ресторанному комплексі "Модус", що належить Бобову, відбувся обшук.

застава запобіжнийзахід справимайдану суд сергієнко

Знак гривні
Знак гривні