Підозрюваний у справах Майдану продовжує керувати Департаментом превентивної діяльності Нацполіції

Ігор Бабич, якому два тижні тому була оголошена підозра у низці справ Майдану, досі керує Департаментом превентивної діяльності Національної поліції.

Його підозрюють у розробці постанови Кабміну, яка незаконно «дозволяла» використовувати російські гранати щодо протестувальників. Окрім того, підозра стосується координації силовиків під час штурму Майдану 18-19 лютого та причетності до видачі незаконного грошового заохочення силовикам, які брали участь у протистоянні з мітингувальниками.

Ніч з 18 на 19 лютого. Фото: Микола Бузенко

У підозрі, оголошеній Бабичу, згадується низка статтей Кримінального кодексу: від незаконного перешкоджання мітингам до пособництва в убивстві.

Клопотання про його відсторонення від посади було внесено прокуратурою до суду 4 жовтня, проте станом на завершення робочого дня 12 жовтня продовжує лишатись нерозглянутим. Засідання для його розгляду досі не призначалось. Про це ТЕКСТАМ повідомив прокурор Департаменту спеціальних розслідувань Валерій Смірнов, який входить до групи прокурорів у цій справі.

За його словами, згідно Кримінального процесуального кодексу України, таке подання мало бути вже розглянуте.

Зокрема, стаття 156 КПК визначає строк у три дні для такого розгляду.

Стаття 156. Розгляд клопотання про відсторонення від посади
1. Клопотання про відсторонення особи від посади розглядається слідчим суддею, судом не пізніше трьох днів з дня його надходження до суду за участю слідчого та/або прокурора та підозрюваного чи обвинуваченого, його захисника.

Відсторонити Бабича у зв’язку з підозрою у справах Майдану прокуратура попросила суд ще 4-го жовтня.

Засідання призначели на той же день, проте перенесли на 7 жовтня через накладку – через 40 хв після його початку за іншою адресою мало розпочатись слухання щодо запобіжних заходів цим же підозрюваним.

7 жовтня розгляд відсторонення Бабича не відбувся – його адвокат вже не вперше був саме у цей час зайнятий в іншій справі.

Нарешті у вівторок 10 жовтня суд відбувся, і на ньому прокурори оголосили відвід судді. «Який за логікою мали би розглянути у строки, які б забезпечили розгляд відводу у триденний термін», - каже прокурор Смірнов. У цей же день визначили, що відвод судді розглядатиме суддя Карабань.

Проте ні у цей день, ні у наступні два дні не було призначено дату та час розгляду відводу, який би дозволив продовжити слухати клопотання про відсторонення підозрюваного від посади.

Відтак, незважаючи на триденний строк розгляду клопотання, встановлений КПК, Бабич досі лишається на своїй посаді, а суд не виносить свого рішення з цього приводу вже 8-й день.

Департамент спецрозслідувань оприлюднив дані про спілкування Бабича з командирами підрозділів "Беркуту" у ніч штурму з 18 на 19 лютого

Окрім того, 7 жовтня суд відмовив прокуратурі у відстороненні від посади його заступника Анатолія Серединського, який отримав підозри в однакових з Бабичем епізодах. За словами захисту Серединського, його начебто було переведено до Поліції охорони, однак документів, які це підтверджують, надано не було.

Департамент, в якому зараз на керівних посадах перебувають Бабич та, можливо, Серединський (підтверджень про перевід якого ще нема), фактично є перейменованим Департаментом громадської безпеки, в якому вони служили (і, на думку слідства, ймовірно вчиняли злочини) під час Майдану.

Принаймні, функції цих департаментів збігаються, особливо щодо масових заходів – саме Департамент превентивної служби, як і колись Департамент громадської безпеки під час Майдану, зараз «забезпечує безпеку під час масових та спортивних заходів», а також «запобігає та припиняє масові заворушення».

18лютого бабич серединський справимайдану

Знак гривні
Знак гривні