Суд по домашньому арешту генерала Гриняка не відбувся вдруге: не прийшла суддя

Розгляд у суді клопотання прокуратури про домашній арешт для підозрюваного у справах Майдану генерала Гриняка у вівторок, 12 вересня, не відбувся вже вдруге поспіль.

Про це ТЕКСТАМ повідомив прокурор у справі Олександр Ковальчук.

"На дверях кабінету судді Батрин - оголошення про те, що з 11 по 13 вересня вона у відпустці", - повідомив представник Департаменту спецрозслідувань.

Суддя Олеся Батрин. Фото: АЮУ

За його словами, також до суду прибули сам Гриняк та його захисник.

В розкладі судді Батрин на 11, 12 і 13 вересня - багато призначених засідань, з чого можна зробити висновок, що відпустка з 11 по 13 вересня могла бути раптовою і не була спланована заздалегідь - інакше б засідання на ці дати просто не призначались.

На попереднє засідання про домашній арешт Гриняка 8-го вересня не з'явився сам підозрюваний, а його захист через канцелярію суду надав наказ про відрядження, датований днем суду.

Наступна спроба визначитись з запобіжним заходом для Гриняка відбудеться 14 вересня о 15:00, у Печерському суді у цієї ж судді Батрин.

Окрім того, у середу, 13 вересня, о 12:30, інший суддя цього ж суду - Білоцерківець - розглядатиме клопотання прокуратури про відсторонення від посади. Зараз Гриняк знаходиться на посаді керівника Департаменту громадської безпеки Нацгвардії.

Раніше прокурор Олександр Ковальчук пояснював ТЕКСТАМ, що клопотання про відсторонення викликано тим, що постійні відрядження, на його думку, заважають підозрюваному виконувати його обов'язки - з'являтись на судові засідання та слідчі дії.

Нагадаємо, у серпні Гриняк не з'являвся на виклик до слідчого протягом кількох тижнів і вимкнув телефон, який раніше надав слідству як контактний. Нацгвардія надала копію наказу про відрядження, яке починалось у той же день, на які були призначені слідчі дії. Наказ був датований 9-м серпня, у той час як 8-го серпня до Нацгвардії надійшла повістка про виклик Гриняка до слідчого.

У свою чергу, адвокат підозрюваного Володимир Раков заявив, що його підзахисний не переховується, а постійні виклики на слідчі дії є тиском, оскільки Гриняк відмовився давати свідчення у справі.

Нагадаємо, у грудні 2016-го прокуратура клопотала про взяття під варту генерала, але його взяли на поруки нардепи від "Народного фронту". Тоді вони заявили, що генерал насправді був на стороні майданівців і передавав їм "важливу інформацію".

У свою чергу, прокуратура вказує на те, що свідчення Гриняка могли б допомогти у розслідуванні загибелі та поранень людей під час штурму Майдану 18-го лютого, але він відмовляється свідчити. А його поручителі за три роки не надали слідству ту "важливу інформацію", яку генерал буцім-то передавав протестувальникам.

18лютого суд справимайдану гриняк

Знак гривні
Знак гривні