Генерал Гриняк не з'явився на суд про власний домашній арешт

Підозрюваний у низці "майданівських" справ генерал МВС Володимир Гриняк, який нині займає одну з керівних посад у Нацгвардії, не з'явився на судове засідання з приводу власного ж домашнього арешту у п'ятницю, 8 вересня.

Про це ТЕКСТам повідомив прокурор Олександр Ковальчук з Департаменту спеціальних розслідувань.

Генерал Гриняк та його захисник на одному з судових засідень. Скріншот з відео ТСН

Про домашній арешт слідчі клопотали, оскільки у серпні генерал кілька тижнів не з'являвся на допити та вимкнув телефон, який раніше надав слідству як контактний. Головне управління Нацгвардії тоді пояснило це відрядженням до зони АТО. Щоправда, наказ про відрядження був виписаний наступного дня після отримання відомством повістки на допит Гриняка.

Учора, 7-го вересня генералу та його захиснику було вручено клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту.

Суд мав відбутись сьогодні, 8 вересня, о 14:00.

Проте ні адвокат, ані підозрюваний до суду не з'явились. Через канцелярію було передано клопотання про перенесення суду у зв'язку з відрядженням Гриняка.

Наказ про відрядження датований сьогоднішнім днем, 8-м вересня.

Як стверджує Олександр Ковальчук, раніше Гриняк заявляв, що має відрядження з понеділка, 11 вересня. За його словами, при отриманні клопотання вчора, 7-го вересня, він не згадував про те, що має вже наступного дня їхати у відрядження, і говорив лише про ймовірність відрядження з 11 серпня.

Суд перенесено на 12 вересня, 15:00. Розглядатиме клопотання про домашній арешт суддя Олеся Батрин з Печерського районного суду.

Нагадаємо, Гриняк підозрюється у перевищенні влади та службових повноважень під час штурму силовиками Майдану 18-го лютого, та в причетності до надання позабюджетних виплат невідомого походження силовикам, які брали участь у протистояннях з мітингувальниками.

Під час Майдану він займав посаду заступника керівника Департаменту громадської безпеки МВС.

Після Майдану був підвищений у званні та посаді, а згодом переведений на аналогічну посаду у Національну гвардії.

У грудні 2016 року слідство просило застосувати до нього утримання під вартою, але за нього поручилась низка депутатів Народного фронту і один народний обранець від БПП, і суд віддав Гриняка їм на поруки.

Пізніше поручителі не з'явились до суду, і Гриняку присудили запобіжний захід у вигляді особистого забов'язання. Саме його він порушив, не з'явившись на слідчі дії у серпні, стверджують у Департаменті спецрозслідувань.

Детальніше про генерала, його справу та поручителів читайте у нашому серпневому матеріалі:

Генерал Гриняк вимкнув телефон і терміново виїхав в АТО після повістки на допит

18лютого майдан справимайдану суд гриняк

Знак гривні
Знак гривні