Веселі чорнобильські дзвони

Янукович і його кремлівський "корєш" Медвєдєв веселилися в Чорнобилі, а російські прикордонники заборонили в'ізд до РФ відомому українському журналісту-чорнобильцю, який їхав на траурні заходи до Москви.

Вражаючі кадри можна було побачити в телевізійних репортажах про заходи з відзначення 25-х роковин Чорнобильської катастрофи за участю президентів України та Росії.

Янукович та Медвєдєв в присутності патріарха УПЦ МП Володимира символічно зробили декілька ударів у дзвін.Треба було бачити, якими посмішками сяяли при цьому їхні обличчя. Ніби вони не у дзвін били в пам'ять всіх загиблих і постраждалих, а якийсь розважальний заклад відкривали, на зразок Дійснейленду. Особливо весело було росіянину. А ВікторФедорич тільки підсміювався йому.

/дивився дніпропетровський блогер"Текстів" Олексій Мазур/

Примітно, що напередодні, 24 квітня, на залізничній станції Суземка, що на території РФ, о 21:00 російські прикордонники зняли з потягу № 142 Москва-Київ українського журналіста, учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС Миколу Хрієнка.

Він їхав до Москви для підготовки матеріалу про траурний захід на Чорнобильському меморіалі, що на Митінському цвинтарі.

"На мою вимогу дати пояснення таким діям російські прикордонники відповіли, що мені заборонено в'їзд на територію Російської Федерації, мої паспортні дані внесені до списку нев'їзних", - розповів журналіст.

Після проведення протокольного допиту стосовно мети поїздки до російської столиці прикордонники депортували українця, посадивши його на поїзд № 89 Москва-Жмеринка. 25 квітня Микола Хрієнко повернувся до Києва.

Своє обурення інцидентом висловив голова Національної спілки журналістіів України Ігор Лубченко, який розцінив цей випадок перешкоджанням професійній діяльності .

Коментуючи те, що сталося, директор департаменту інформаційної політики Міністерства закордонних справ Олег Волошин повідомив, що МЗС вручив представнику посольства Росії в Україні ноту, якою просить надати роз'яснення інциденту.

"Микола Хрієнко, заслужений журналіст України, учасник ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, «чорнобильський» журналіст, їхав до Москви із благородною метою — для підготовки матеріалу для нашої газети з траурного мітингу на чорнобильському меморіалі на Митинському кладовищі. - пише "День". - Там поховані 27 ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Шестеро з них, випускники Черкаського пожежно-технічного училища, отримавши надвисоку дозу опромінення, померли відразу — Володимир Правик, Віктор Кібенок, Микола Ващук, Василь Ігнатенко, Володимир Тишура, Микола Титенок. Найстаршому з них було лише 26 років".

Микола Хрієнко особисто знайомий з батьками багатьох похованих у Москві ліквідаторів. Журналіст є автором і виконавцем масштабного проекту "Українці за Уралом", який тривав з 2004 по 2010 рік.

Проект мав на меті дослідити життя українців за походженням у Росії і широко висвітлювався в українській та російській пресі. Газета "День" опублікувала близько десяти матеріалів за результатами проекту. За версією газети Микола Хрієнко був визнаний Людиною року-2010.

депортація роковини аварії на ЧАЕС траур заборона в'їзду російські прикордонники Микола Хрієнко янукович чорнобиль дзвони Медвєдєв

Знак гривні
Знак гривні