Дніпропетровську Свободу обурює, коли Московський патріархат простягає руки до міського органу

"Передача будівлі органної зали московській церкві – це низка правопорушень влади, абсолютно непрозорих і втаємничених від обласної громади дій, а як відомо приховується лише зло і неправда. Фактично ж йдеться про знищення одного з небагатьох осередків духовності і культури Наддніпрянщини," - йдеться в заяві нвообраного голови міської парторганізації ВО "Свобода" Андрія Денисенка, який до того тривалого часу очолював громадське об'єднання ГРАД ("Громадянський актив Дніпра")

(заяву прочитав сам і передає іншим блогер "Текстів" з Дніпропетровська Олексій Мазур)

"Почнімо з того, що голова обласної ради Євген Удод, котрий, як щойно виявилося, ще у серпні минулого року підписав мирову угоду з передачі колишньої Брянської церкви Московському патріархатові, не мав права цього робити без рішення сесії облради, тобто вчинив посадовий злочин, перевищивши свої повноваження і завдавши державі збитки в особливо великому розмірі, - мвоить далі "свободівець". - Нагадаю, тільки балансова вартість будівлі становить понад 5 мільйонів гривень, а ринкова, з чималою земельною ділянкою, – у десятки разів більше.

Крім того, благі наміри обласної влади, викладені в мировій угоді, щодо можливості функціонування органу в цій будівлі ще протягом 10 років на договірних засадах із громадою московської церкви – це фіговий листок, яким прикрито байдужість влади до долі унікального для нашого регіону культурного закладу.

Вже пройшло півроку з укладання мирової угоди, за цей час сформовано бюджет області, але в ньому не передбачено жодної копійки на перенесення цього органу чи купівлю нового, не прийнято жодного рішення з визначення плану і графіку перенесення, не визначено навіть місця, де в майбутньому розміститься органна зала.

Оповідки окремих посадовців про обласну філармонію – це нісенітниця, оскільки її приміщення потребує капітального ремонту, на який також не виділено ні копійки. До того ж діючий орган виготовлено саме під акустичні параметри Брянської церкви.

Обурює і те, що під прикриттям благих слів про повернення церкві її власності, незаконно відібраної більшовиками, влада коштом українського народу розбудовує матеріальну базу релігійної організації, центр якої знаходиться на території іншої держави і яка цілеспрямовано працює на русифікацію і неоколонізацію України.

Тільки в Дніпропетровську УПЦ МП передано 30 будівель колишніх культових споруд, у той час як національній православній церкві Київського патріархату – жодної. Відвертою і цинічною дискримінацією УПЦ КП є неодноразові відмови обласної влади у передачі Брянської церкви, яка тепер опинилася у власності Московського патріархату.

Для мене очевидно, що ордени Вілкула та Удода, одержані з рук російського патріарха Кирила під час його візиту у Дніпропетровськ у липні минулого року, є нагородами у тому числі за здачу Будинку органної і камерної музики, адже оформлення прав власності УПЦ МП на Брянську церкву відбулося через місяць після приїзду керівника РПЦ.

Моя особиста позиція, котру я представлю на розгляд керівних органів партії, полягає в необхідності відміни всіх незаконних рішень з передачі будівлі колишньої Брянської церкви УПЦ МП та забезпеченні функціонування органної зали.

Спочатку необхідно коштом обласного бюджету здати в експлуатацію нову органну залу, яка би за своїми акустичними властивостями не поступалася нинішньому приміщенню, купити новий або модернізувати старий орган, і лише потім вести мову про передачу будівлі Брянської церкви громаді Київського патріархату.

У такому алгоритмі вирішення проблеми я бачу одночасно і ствердження принципів історичної справедливості щодо православних українців, і підтримку високої культури у Дніпропетровську, яку неможливо уявити без прекрасних звуків органу".

глова Дніпропетровської облдержадміністрації ВО Свобода Брянська церква органна зала філармонія Олександр Вілкул УПЦ МП рпц Брянка Андрій Денисенко голова Дніпропетровської облради Євген Удод Дніпропетровський будинок органної і камерної музики

Знак гривні
Знак гривні