Російський окупант поскаржився в YouTube: українці виклали конфіденційне ВІДЕО бою на Донбасі

Керівництво YouTube вимагає від спільноти InformNapalm змінити або видалити відео, на якому зафіксований співробітник Федеральної служби з виконання покарань (ФСВП) РФ, що веде бойові дії на території України.

Відповідний "лист iз ультиматумом" надійшов на адресу офіційного youtube-каналу спільноти, повідомляє InformNapalm.

При цьому компанія-відеоархів посилається на заяву окупанта про порушення конфіденційності.

Відповідно до викладеної в листі вимоги, відео потрібно "змінити до невпізнання суб’єкта" або видалити протягом 48 годин.

Нагадаємо, InformNapalm є спільнотою активістів, які займаються OSINT-розслідуваннями (Open Source INTelligence - розвідка на базі відкритих джерел).

Внаслідок роботи з даними соціальних мереж та супутникових карт розвідники InformNapalm виявили десятки доказів участі російських силовиків у військових злочинах і актах тероризму на території України і Сирії.

Скан листа з YouTube. Підкреслення: TEXTY.org.ua

Результати своїх розслідувань спільнота оприлюднює багатьма мовами світу, внаслідок чого ними активно користуються (іноді без посилань) західні ЗМІ та OSINT-експерти на кшталт Bellingcat.

InformNapalm провів низку консультацій, на основі яких підготував зустрічний відкритий лист до редакції YouTube.

Ось текст листа:

"Шановна редакціє YouTube, ми вважаємо, що вказана скарга про порушення конфіденційності суб’єкта суперечлива й просимо взяти до уваги наведені нижче факти:

Суб’єкт на відео – співробітник ФСВП РФ й перебуває в службовому відрядженні при виконанні злочинного наказу.

Дані, зафіксовані на відео, є фото і відеофіксацією правопорушень, які надалі будуть розглянуті на Міжнародному військовому трибуналі.

На відео зафіксовано: незаконний перетин українського кордону, участь в незаконних збройних формуваннях, ведення бойових дій та здійснення терористичної діяльності, докази найманства та інші протиправні дії, скоєні суб’єктом.

Відповідно до українського законодавства дозволено вести відеофіксацію правопорушень.

Крім цього, суб’єкт, представлений на відео, не приховує своєї участі в незаконних збройних формуваннях. На своїх сторінках в соціальних мережах, доступних для публічного перегляду, він неодноразово позував зі зброєю в руках в зоні проведення бойових дій на території України.

Відчуваючи свою безкарність і захист з боку державної системи РФ, він скоював важкі військові злочини й злочини проти людяності, тому його скарга на порушення його конфіденційності є цинічним викликом всій світовій системі безпеки.

З огляду на те, що суб’єкт реалізував свої злочинні діяння на території України, треба звернутися до українського законодавства.

Відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації» стаття 7 «Конфіденційна інформація» цього закону говорить:

1. Конфіденційна інформація – інформація, доступ до якої обмежено фізичною або юридичною особою, крім суб’єктів владних повноважень, та яка може поширюватися у визначеному ними порядку за їхнім бажанням відповідно до передбачених ними умов. Не може бути віднесена до конфіденційної інформація, зазначена в частині першій і другій статті 13 цього Закону.

2. Розпорядники інформації, визначені частиною першою статті 13 цього Закону, які володіють конфіденційною інформацією, можуть поширювати її лише за згодою осіб, які обмежили доступ до інформації, а за відсутності такої згоди – лише в інтересах національної безпеки.

Стаття 3 Закону України «Про боротьбу з тероризмом» говорить:

«Боротьба з тероризмом ґрунтується на принципах: комплексного використання політичних, соціально-економічних, інформаційно-пропагандистських та інших можливостей; пріоритетності попереджувальних заходів; невідворотності покарання за участь у терористичній діяльності”

Крім українського законодавства, американська Доктрина публічного інтересу (Public interest), закріплена в судових рішеннях Верховного Суду США, також дозволяє відеофіксацію та оприлюднення даних про правопорушення й особу злочинця.

Крім цього, згідно з положенням британського «Закону про боротьбу з тероризмом» 2000 року (TA 2000) навіть передбачено кримінальне покарання із загрозою позбавлення волі для осіб, які не розкривають тією чи іншою мірою знань, переконань чи підозр про скоєння іншими терористичних злочинів чи сприянню їх приховування.

Якщо ви представляєте людей, звинувачених чи підозрюваних у важких злочинах і, зокрема, у зв’язку з підозрою на тероризм інтереси ваших клієнтів можуть суперечити інтересам суспільства загалом.

Також беручи до уваги, що 25 червня 2015 року Парламентська асамблея Ради Європи прийняла резолюцію, в якій Росія була визнана країною-агресором, то в цьому відео представлені неспростовні докази участі кадрових співробітників Федеральної служби виконання покарань РФ у веденні бойових дій в Україні, а отже, відео з категорії «конфіденційної інформації», що зачіпає інтереси одного суб’єкта, переходить в категорію інтересів національної безпеки й сприяє принципам боротьби з тероризмом, зокрема, попереджувальним та інформаційним заходам для запобігання подальших актів терору.

Крім цього, в правилах YouTube є згадка про припустимість розміщення відео з натуралістичними зображеннями жорстокості чи пов’язаних із тероризмом - з метою їх документування за умови додаткових роз’яснень (що й зроблено в самому відео).

Це відео розмістили, щоб привернути увагу міжнародних організацій, які борються з тероризмом, з метою документування й збереження доказів скоєння злочину – акту тероризму.

Ми сподіваємося, що керівництво YouTube візьме до уваги всі надані факти, оцінить самостійно відео, на яке надійшла скарга про порушення конфіденційності й прийме рішення на користь захисту національних інтересів України й збереження доступу широкій громадськості до фактів російської агресії.

Крім того, суб’єкт правопорушення в будь-який момент може отримати черговий злочинний наказ про проникнення на територію інших країн з метою здійснення терактів в інтересах керівництва Російської Федерації.

Публічна демонстрація його злочинів і даних є запобіжником від можливого проникнення в інші держави без попередньої ретельної перевірки.

Погодьтеся, що військовим злочинам й терору потрібно покласти край і обізнаність широкої громадськості є захистом для десятків та сотень тисяч людей по всьому світу. «Попереджений – значить захищений».

Сподіваємося на позитивне рішення з боку керівництва YouTube й недопущення покривання особи, яка фіксує свої акти терору й військових злочинів. Тероризм має обличчя й боротьба з ним – справа кожного добропорядного громадянина.

З повагою, InformNapalm".

На думку інтернет-розвідників, людство наразі перебуває на порозі нових викликів світовій безпеці.

"Терор з боку злочинних угруповань в особі спецслужб та військовослужбовців армій цілих держав набуває страхітливих масштабів, - наголосили в OSINT-спільноті. - Брехлива риторика Кремля в поєднанні з гнучкими інструментами пошуку й тиску на недосконалість законодавчої системи створює передумови безкарності для осіб, що скоюють військові злочини на території інших держав".

Активісти закликали світові ЗМІ, громадськість та бізнес уважно поставитися до нових викликів й вжити відповідних заходів для забезпечення "інформаційного захисту прав і національних інтересів суспільства, які повинні домінувати над інтересами військових злочинців і терористів".

Ви можете допомогти і ПОШИРИТИ ВІДКРИТИЙ ЛИСТ OSINT-експертів АНГЛІЙСЬКОЮ або НІМЕЦЬКОЮ мовами.

osint донбас росія окупація інтернет

Знак гривні
Знак гривні