ЗЕцентралізація. Президентський законопроект «щодо децентралізації» насправді скорочує повноваження місцевої влади

16 грудня на сайті Верховної Ради з'явився текст поданого президентом Зеленським законопроекту «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)». У пояснювальній записці метою законопроекту названо «сприяння подальшому розвитку форм безпосередньої демократії та децентралізації влади». Втім, аналіз тексту президентських ініціатив щодо децентралізації дає підстави зробити висновок, що справжня мета – це навпаки, посилення центральної влади та обмеження місцевих повноважень.

Одна з новацій законопроекту – це скасуванння державних адміністрацій і запровадження нової владної структури – префекта та його офісу. Саме префект представлятиме центральну владу в округах (нова адміністративна одиниця, яка замінить райони), областях та в місті Києві. І його повноваження будуть значно більшими, ніж у нинішніх голів місцевих державних адміністрацій (МДА).

Так, префекти, на відміну від МДА, взагалі не підзвітні радам у своїх регіонах (зараз МДА підзвітні та підконтрольні радам в частині переданих їм повноважень). Префекти відповідають суто перед президентом і Кабміном.

За чинним законодавстом, місцеві ради, обрані громадянами,могли висловити недовіру голові державної адміністрації. Якщо понад дві третини депутатів проголосували за недовіру, президент був зобов'язаний звільнити голову держадміністраії. У законопроекті Зеленського цей пункт виключений.

Більше того, префект отримує право зупиняти повноваження місцевих рад і де факто передавати управління призначеному ним же державному уповноваженому.

Підстави для такого рішення виглядають, м'яко кажучи, сумнівно. За законопроектом, префект «вносить Президенту України подання про зупинення дії ухваленого радою, головою громади, окружною, обласною радою акта, що не відповідає Конституції України та створює загрозу порушення державного суверенітету, територіальної цілісності чи загрозу національній безпеці». Якщо до загроз суверенітету чи нацбезпеки питань нема, то загальне формулювання «не відповідає Конституції» можна трактувати як завгодно. Виглядає так, що президент руками префекта зможе блокувати будь-які рішення місцевої влади, мотивуючи це порушенням Конституції.

Зазначимо, що остаточне рішення щодо правомірності дій президента і префекта має виносити Конституційний Суд. Втім, прецедент з ухвалою КС щодо ініціатив Зеленського про розпуск Верховної Ради підказує, що суд навряд чи піде проти волі президента.

Ще один показовий момент – термін повноважень місцевих рад та їх голів зменшується – з 5 до 4 років. Це також послаблює місцеву владу.

Законопроекти, які змінюють Конституцію, ухвалюються по складішій і тривалішій процедурі, ніж зазвичай. Втім, якщо монобільшість Зеленського в Раді швидко розгляне цей законопроект, він зможе набути чинності вже на наступній сесії – тобто, вже в лютому 2020-го.

Додатково: президент пропонує визначати адміністративно-територіальний устрій, правовий статус адміністративно-територіальних одиниць; правовий статус міста Києва як столиці України виключно законами України. Що це означає? Наприклад, якщо не вистачає конституційної більшості для запровадження спеціального статусу ОРДЛО, як того хоче Кремль, то такий статус можна буде проголосувати простою більшістю у Верховній Раді.

Тому нові поправки до Конституції «від Зеленського» визначають, що статус адміністративно-територіальних одиниць регулюватиметься простою більшістю в парламенті.

зеленський влада

Знак гривні
Знак гривні