Хроніка легалізації євроблях: 31 тисяча машин розмитнена, 2 мільярди гривень надійшли до держбюджету

Державна фіскальна служба оприлюднила оновлені дані по розмитненню автомобілів на іноземній реєстрації. Так, з 25 листопада 2018 року – початку трьохмісячного періоду пільгової легалізації "євроблях" – і станом на 15 січня 2019 року пройшла митне оформлення понад 31 тисяча машин. Власники авто сплатили до держбюджету майже два мільярди гривень.

Транспортні засоби потрапили на територію України з 1 січня 2015 року у режимі тимчасового ввезення або транзиту. Саме цю схему використовували "бляхери" для уникнення сплат ввізного мита й акцизу за вживані автомобілі.

У державній фіскальній службі зазначають, що з загальної кількості розмитнених авто 26 тис. – це ті, які перебували на митній території України з порушенням вимог Митного кодексу України. За них власники добровільно сплатили 221,6 млн грн (8500 за кожне авто). Це звільнило їх від адміністративної відповідальності за недотримання вимог митних режимів при ввезенні транспортного засобу з іноземною реєстрацією, строки та умови ввезення якого не дотримані.

Показовим є й зростання темпів оформлення "євроблях". Так, першу тисячу машин на єврономерах було розмитнено за 15 днів. Натомість, лише протягом 15 січня було оформлено 1,8 тис. авто з «єврономерами».

Думка"ТЕКСТІВ". До 22 лютого – завершення періоду пільгового розмитнення за півціни – залишається ще більше місяця. Але вже зараз можна стверджувати, що закон про легалізацію євроблях спрацював. 31 тисяча розмитнених "євроблях" – це кількість, співмірна з кількістю реєстрацій легальних вживаних машин в Україні в 2017 році (56 744 одиниці, за даними асоціації "Укравтопром"). При збереженні чинної динаміки можна очікувати розмитнення близько ста тисяч "євроблях".

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

закон автомобілі

Знак гривні
Знак гривні