У Печерському суді повторно судять бразильського бойовика

Печерський районний суд почав повторний розгляд справи “Бразильця” – бойовика “ДНР” Рафаела Лусваргі - після того, як у серпні Апеляційний суд столиці скасував вирок суду першої інстанції. Одночаснобув продовжений запобіжний захід для бразильського бойовика “ДНР” Рафаела Лусваргі – ще два місяці арешту в Лук’янівському СІЗО. Про це повідомляє "Новинарня".

Лусваргі, лівак за політичними уподобаннями і прихильник Росії, СРСР та Сталіна, в 2014 році поїхав воювати на боці так званої ДНР. Російські пропагандисти охоче знімали його для своїх сюжетів. Втім, Лусваргі вистачило ненадовго - він повернувся до Бразилії, нібито через конфлікти з бойовиками.

У 2016 році клінічний ідіотЛусваргі отримав через інтернет пропозицію високооплачуваної роботи в Україні - і погодився. Він прибув у Київ і тут же був затриманий: пропозицію працевлаштування йому надіслала СБУ. Лусваргі визнав провину і в січні 2017-го був засуджений до 13 років ув’язнення.

Однак влітку апеляційний суд Києва скасував вирок суду першої інстанції і відправив справу Лусваргі на повторний розгляд. Мотивував він це формальними підставами. За висновком АСК, вина бразильця не спростована, було лише порушено правила підсудності.

Прокурор Ігор Вовк пояснив: “Ідеться про правила підсудності. Там [у вироку] вказано шість населених пунктів [де вчиняв злочини Лусваргі], один із них – Донецький аеропорт. Тобто Апеляційний суд встановив, що Лусваргі брав участь у боях під Донецьким аеропортом, який має певну адресу й розташований на території Київського району Донецької області.
Є спеціальний закон України, який визначає взаємозаміну судів, що опинилися на окупованій території, судами на підконтрольній території. Відповідно до роз’яснень суду, замість Київського районного суду міста Донецька справи слухає Павлоградський міськрайонний суд у Дніпропетровській області”.

Водночас підсудний встиг заявити відвід прокурору київської міської прокуратури Ігорю Вовку, який представляє державне обвинувачення. Однак суд відмовив у задоволенні заяви про відвід прокурора.

“Лусваргі аргументував, що я був на всіх слідчих діях, брав участь у засіданні при його засудженні в першій інстанції і “йому страшно”, коли я надалі в засіданні”, – з посмішкою розповідає прокурор Вовк.

Після консультацій з адвокатом Рибіним Бразилець уже не визнає свою провину в тероризмі – хоча прийняв і визнав усі доводи обвинувачення в січні і просив тоді швидше винести йому вирок та відправити до місця відбування покарання.

Наразі Рафаел Лусваргі залишається в одиночній камері Лук’янівського СІЗО, відповідно до січневої ухвали Печерського райсуду.

Знак гривні
Знак гривні