Україні загрожує масштабна кібератака: СБУ

Служба безпеки України попереджає про масштабну кібератаку на державні структури та приватні компанії. Про це повідомляється на сайті спецслужби.

"Основна мета ‒ порушити штатне функціонування інформаційних систем, що може дестабілізувати ситуацію в країні. Фахівці СБ України отримали дані, що атака може бути здійснена з використанням оновлень, у тому числі загальнодоступного прикладного програмного забезпечення. Механізм її реалізації буде подібним кібератаці, проведеній в червні 2017 року", - попереджають у спецслужбі.

У СБУ надали рекомендації для попередження несанкціонованого блокування інформаційних систем:

- оновити сигнатури антивірусного ПЗ на серверах та робочих станціях;

- здійснити резервування інформації, яка обробляється на комп'ютерному устаткуванні;

- забезпечити щоденне оновлення системного програмного забезпечення, в т. ч. OS Windows всіх без винятку версій.

Нагадаємо, 27 червня українські компанії та держустанови потрапили під масовану кібератаку. Тисячі комп'ютерів вразив вірус mbr locker 256, який на моніторі називав себе Petya. Він блокує доступ до файлів на комп'ютері, шифрує їх та нібито вимагає викуп у розмірі 300 дол. на адресу Bitcoin-гаманця за їх розшифровку, проявляється тільки на комп'ютерах на платформі Windows. Втім, аналіз програми-зловмисника показав, що насправді обіцянка розшифрувати дані за викуп була лише маскуванням, - метою атаки було знищення інформації.

Знак гривні
Знак гривні