У Швейцарії в каналізацію щороку змивають 43 кг золота і 3000 кг срібла

Швейцарські вчені виявили, що щорічно близько 43 кг золота (на суму близько $1,8 млн) проходить через систему стічних вод країни. За даними вчених зі Швейцарського федерального інституту водних наук і технологій, золото потрапляє в мул і стоки очисних споруд країни. Така значна кількість пояснюється тим, що в середньому близько 70% світового золота проходить через швейцарські золотопереробні заводи, повідомляє The Verge

Вчені відзначили, що рівні концентрації дорогоцінного металу, виявлені в стічних водах, не створюють ризику для навколишнього середовища, і широкомасштабне вилучення золота з, гм, фекалій не має сенсу. Але вони виявили, що існують ділянки, де відновлення золота може бути доцільним, наприклад, в регіоні Тічино, де розташовані найбільші золотопереробні заводи. Тут концентрації дорогоцінного металу, ймовірно, досить високі, щоб виправдати зусилля і витрати на його видобуток.

На додаток до золота, вчені також виявили, що в стічних мулових відкладеннях щорічно втрачається близько 3 тонн срібла на суму близько $1,7 млн. Крім того, в таких відкладеннях зустрічається велика кількість мікроелементів, таких як тантал і германій, часто використовуваних в технологічному і медичному секторах.

Дослідження охопило 64 заводи з переробки відходів по всій Швейцарії. Стверджується, що це перше систематичне дослідження стічних вод на наявність мікроелементів в промислово розвиненій країні.

Знак гривні
Знак гривні