Ізраїльські хакери виявили, як Росія шпигує за США за допомогою антивіруса Касперського

Російська розвідка використовувала програму «Антивірус Касперського» для збору секретної інформації про діяльність американських урядових установ та спецслужб. Докази цього виявили ізраїльські хакери, які проникли в корпоративну мережу компанії «Лабораторія Касперського», - пише The New York Times.

Програма «Антивірус Касперського» встановлена на понад 400 мільйонах комп’ютерів у світі. І хоч в розвідувальних організаціях США, таких як Агентство національної безпеки, його використовувати на службі, багато їхніх співробітників використовували цей антивірус вдома, так само як і низка федеральних установ США. А оскільки за природою своєї роботи антивірус має вільний доступ до всіх файлів на комп’ютері, російська програма по суті перетворилася в пошуковик Google із виявлення засекречених даних.

Докази цього здобули ізраїльські хакери, які, очевидно, працюють в інтересах розвідки країни. Ще у 2014 році внутрішня корпоративна мережа «Лабораторії Касперського» була зламана з використанням потужних методик вторгнення, які свого часу застосовувалися для виведення з ладу іранського обладнання для збагачення урану. Отримана інформація показала, що російські спецслужби використовують антивірус Касперського для активного пошуку даних про засекречені урядові програми США. Були надані неспростовні докази цієї діяльності – в тому числі й екранні копії (скріншоти) та документи.

Втім, попри цю інформацію, Департамент з безпеки держави видав наказ про заборону використовувати антивірус Касперського в усіх федеральних установах лише у вересні 2017-го. Та хоч це рішення є явно запізнілим, на російську компанію чекають важкі часи. Так, 60% від продажів продукції компанії (а це $633 мільйони доларів щороку) припадали на США та Західну Європу. І хоч складно буде довести, що «Лабораторія Касперського» свідомо здійснювала шпигунську діяльність, на її прибутках цей скандал позначиться в будь-якому випадку.

скандал безпека росія

Знак гривні
Знак гривні