Картина да Вінчі виросла в ціні з $60 до 100 мільйонів - і йде з молотка

Єдину картину Леонардо да Вінчі, яка перебуває в приватній власності, продадуть на аукціоні Christie’s 15 листопада. Орієнтовна ціна шедевра Salvator Mundi ("Спаситель світу") становить 100 мільйонів доларів, - повідомляє The Guardian.

Неймовірно, але факт - на аукціоні Sotheby’s 60 років тому це ж полотно із зображенням Христа, який тримає в лівій руці кришталеву кулю, а праву піднімає для благословення, було продане за... 60 доларів. Причина - тоді мистецтвознавці вважали, що її написав не Леонардо, а один з його учнів.

У світі відомо близько 15 картин, де доведено авторство Леонардо да Вінчі. Те, що Salvator Mundi теж написав Леонардо, довели в 2011 році -
подібних відкриттів не було з 1909 року.

Картину Salvator Mundi Леонардо створив приблизно в той же часовий проміжок, що і славетну Мону Лізу - на замовлення французького короля Людовіка XII в 1506-13 роках. У 17 столітті вона числилася в зібранні короля Карла Першого Англійського, і вважають, що полотно висіло в приватних покоях його дружини, Генріетти Марії Французької. Потім воно перейшло до їхнього сина Карла Другого.

Вдруге полотно з'явилося на світ у 1763 - під час розпродажу майна Букінгемського палацу незаконним сином герцога Бекінгема - перед тим, як продати сам палац королю.

Після цього картина зникла на 140 років - і в 1900 її купив приватний колекціонер як роботу Бернардіно Луіні, послідовника Леонардо. Згодом дослідники вирішили, що вона належить пензлю іншого учня да Вінчі, Джованні Антоніо Болтрафіо. Але залишалася крихітна надія, що автором все ж є сам Леонардо. Саме цю версію підтвердили поглиблені дослідження.

Перед аукціоном Salvator Mundi буде продемонстрований у Гонконгу, Сан-Франциско та Лондоні, а потім вирушить на аукціон до Нью-Йорку.

Знак гривні
Знак гривні