Коротко про те, за що дали Нобеля з економіки. Її отримав гуру «економічної психології» Річард Талер

Цьогорічним лауреатом Нобелівської премії з економіки став Річард Талер – американський професор і один з творців так званої «поведінкової» (або біхевіористської) економіки, - повідомив Нобелівський комітет.

На відміну від традиційних економічних теорій, які в оцінці бізнесових процесів виходять з раціональної поведінки їхніх учасників, біхевіористи буреть до уваги і фактори людської психології. А вони далеко не завжди є раціональними.

Головна ідея, запропонована Талером – обмежена раціональність учасників економісних процесів. Так, Талер створив теорію так званого «внутрішнього бухгалтера», пояснивши, як люди спрощують ухвалення фінансових рішень, створюючи в своїй свідомості окремі «бухгалтерські рахунки» і зосереджуючись на вузьких наслідках кожного окремого рішення, а не на загальному ефекті. Він також пояснив, чому люди більше цінують один і той же предмет, якщо вони ним володіють, ніж якщо не володіють – феномен, відомий під назвою «ефект володіння».

Талер також досліджував проблеми відсутності самоконтролю: чому людина, ухвалюючи «довгострокове» рішення економити кошти на старість, не виконує його через конфлікт із «короткотерміновими» спокусами. Він запропонував принцип «підштовхування» - заходів, які заохочують людей приймати правильні рішення.

І це не лише теорія. За ініціативою Талера в 2010 році при британському уряді була створена «Команда поведінкових висновків» (Behavioural Insights Team) – експериментальний відділ, який пропонував вирішення різнопланових урядових проблем із застосуванням психологічних підходів, описаних Талером. Так, після того, як за пропозицією команди в листи до боржників зі сплати автомобільного акцизу почали додавати фото самої машини, відсоток повернення боргу підвищився з 40 до 49%. Зараз на основі Behavioural Insights Team створено компанію Behavioural Insights Limited, яка консультує уряди різних країн.

економіка

Знак гривні
Знак гривні