Компанія SpaceX Ілона Маска успішно посадила на морську платформу чергову ракету

9 жовтня приватна космічна компанія SpaceX виконала черговий орбітальний пуск - з десятьма супутниками зв'язку Iridium. Після того, як корисний вантаж вийшов на орбіту, перша ступінь ракети Falcon 9 відокремилася і після кількох маневрів сіла на морській платформі в Тихому океані. Велася пряма відеотрансляція запуску і посадки.

Технологія повернення першого ступеня ракет-носіїв - унікальна розробка SpaceX, аналогів їй нема у жодної іншої ракетної компанії. Її завдання - знизити вартість орбітальних запусків завдяки повторному використанню першого ступеня ракети. У SpaceX заявляли, що він коштує 70-80% від ціни виробництва нової ракети - і ці кошти економляться при другому і наступних пусках. Компанія сподівається зрештою забезпечити стократне зниження вартості пуску Falcon 9.

Загалом компанія SpaceX успішно посадила вже 16 ракет - як на сухопутний майданчик поблизу від місця старту, так і на морську платформу. Дві з цих ракет використовувалися повторно, і знову приземлялися. Очікують, що третій пуск "вживаної" ракети відбудеться післязавтра.

Falcon 9 - ракета номер один у світі за кількістю запусків, їх у 2017 році виконано вже 14 (для порівняння, російський (насправді радянський) "Союз" виконав 7 пусків - удвічі менше). Таким чином, із 21 пуску, здійсненого США в цьому році, 14 виконала приватна компанія, заснована лише 15 років тому.

технології космос

Знак гривні
Знак гривні