Нападник у Лас-Вегасі вбив 58 людей за допомогою стрибаючого приклада гвинтівки

1 жовтня в Лас-Вегасі, США, 64-річний Стівен Педдок відкрив вогонь по відвідувачах фестивалю кантрі-музики, вбивши 58 осіб і поранивши майже 500. Це найкривавіша масова стрілянина в історії США. Відразу виникло питання - як Педдок зміг випустити по людях таку кількість куль?

Штат Невада, де проживав Педдок, має одне з найліберальніших у США законодавств про зброю. Купити її можна без ліцензії - вона потрібна лише для носіння. Тому нема питань, звідки Педдок узяв понад десяток гвинтівок, які виявили в номері готелю, з якого він стріляв. Але на аматорських відеозаписах інциденту добре чути довгі черги пострілів з автоматичної зброї. А зброя, яка може так стріляти, або взагалі заборонена (обмеження на неї почали запроваджувати ще в 1930-ті, як наслідок перестрілок між мафіозними кланами), або контролюється значно суворіше.

Так, є штати, де можна мати навіть кулемет - але це дуже дорого, і ймовірність того, що власник такої зброї влаштує масове вбивство, невисока.

Відразу з'явилися дві версії: або Педдок незаконно здобув військову автоматичну гвинтівку, або переробив легальну для цивільних осіб напівавтоматичну зброю під стрільбу чергами. І те, і інше можна зробити (хоч це і незаконно), але це вимагає навичок і зв'язків, які навряд чи мав пенсіонер з Невади.

Дійсність виявилася набагато простішою - і страшнішою. Педдок скористався "розважальним" пристроєм для стрілянини чергами з напівавтоматичної зброї (вона перезаряджається автоматично, але стріляє один раз - для наступного пострілу треба знову натиснути спусковий гачок). Цей пристрій називається bump stock, що можна перекласти українською як "стрибаючий" або "ударний" приклад.

Принцип роботи "стрибаючого приклада" елементарно простий. На відміну від звичайного, він підпружинений - пружина стискається, коли гвинтівка після пострілу під дією віддачі рухається назад, а потім "штовхає" її вперед. У цей час стрілець продовжує тримати палець на спусковому гачку. Коли приклад рухає гвинтівку вперед, спусковий гачок "вдаряється" в палець, і відбувається новий постріл. Як це працює, можна побачити на ілюстрації та відео.

Попри те, що стрілянина з обладнаною bump stock зброєю виглядає ефектно, насправді її ефективність мізерна. Гвинтівку "трусить" внаслідок віддачі, і влучність пострілів фактично відсутня. Тому цей пристрій вважався радше курйозом - він дає змогу постріляти "як з автомата", але потрапити з нього в мішень дуже важко. Якщо, звісно, мішень - не двадцятитисячний натовп, який зібрався біля сцени послухати музику кантрі.

зброя

Знак гривні
Знак гривні