Рада ухвалила пенсійну реформу

Верховна Рада у вівторок ухвалила закон про пенсійну реформу. Її головна новація - замість підвищення пенсійного віку поступово збільшувати страховий стаж - період, протягом якого громадяни сплачували внески до пенсійного фонду.

Так, зараз на пенсію за віком мають право ті, в кого є 15 років стажу. За нових умов, у 2018-му для виходу на пенсію в 60 років потрібно буде 25 років. А в 2028-му - 35. Якщо стаж менший - на пенсію доведеться виходити пізніше, у 63 або 65 років. Або "докупити" роки стажу, сплативши гроші до пенсійного фонду.

Крім цього, скасовано право дострокового виходу на пенсію за вислугу років - для освітян, медиків, соціальних працівників тощо. Виняток зроблять лише для військовослужбовців. Водночас скасують обмеження для працюючих пенсіонерів - зараз із них вираховують 15% податок.

В уряді обіцяють завдяки реформі знайти кошти для підвищення з 1 жовтня пенсій для 9 мільйонів українців. І стверджують, що до другого читання була врахована низка депутатських зауважень. Зокрема, громадяни, які мають 40 років страхового стажу, зможуть вийти на пенсію негайно. Час навчання в вишах включать до стажу. А з 2019 року почне діяти накопичувальна пенсійна система.

закон реформи

Знак гривні
Знак гривні