Саакашвілі попросив в Україні політичного притулку

Екс-президент Грузії, колишній голова Одеської облдержадміністрації Міхеїл Саакашвілі подав прохання про надання йому статусу особи, яка потребує додаткового захисту в Україні. Про це повідомив адвокат Саакашвілі Маркіян Галабала в коментарі "РБК-Україна".

"Він просить статусу особи, яка потребує додаткового захисту. Заяву в Державну міграційну службу у Львівській області подано 11 вересня. Політичний притулок - це побутова назва цього статусу", - сказав адвокат.

Раніше сьогодні генпрокурор Юрій Луценко, коментуючи можливість екстрадиції Саакашвілі до Грузії, сказав про наявність обставин, що перешкоджають цьому. "Є обставини, які заважають екстрадиції пана Саакашвілі. Попередньо я вважаю, що такі обставини існують, адже пан Саакашвілі після нелегального перетину кордону подав документи в міграційну службу МВС, які, згідно з нашим міжнародним зобов'язанням, перешкоджають його екстрадиції. Зараз це буде ретельно вивчено, покладено на офіційну основу у відповіді Мін'юсту", - розповів Луценко.

Нагадаємо, 12 вересня Генпрокуратура України почала проводити перевірку запиту Грузії про екстрадицію Саакашвілі. Запит був отриманий відомством 5 вересня від Головної прокуратури Грузії, яка просить про видачу та арешт Саакашвілі. У Грузії він проходить як обвинувачений за чотирма кримінальними провадженнями.

За два дні до цього, 10 вересня, Саакашвілі прибув в Україну через польський кордон, буквально прорвавшись з групою прихильників через пункт пропуску "Шегині" у Львівській області. За такі дії екс-глава Одеської ОДА був оштрафований судом на 3,4 тис. грн. Серед осіб, які перетинали кордон з Саакашвілі, були 5 чинних народних депутатів. Після прибуття в Україну Саакашвілі перебував кілька днів у Львові, після чого вирушив з поїздками по країні. Він вже встиг відвідати Київ, Одесу, Дніпро, Чернівці та низку інших міст.

саакашвілі вибори партія

Знак гривні
Знак гривні