Угорщина та Румунія планують спільно боротися з українським законом про освіту

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійятро вважає цілком природним і нормальним те, що Угорщина і Румунія разом виступають проти нового закону України "Про освіту". Таку заяву він зробив під час візиту в Румунію, передає Радіо Свобода.

В Україні живе понад півмільйона угорців і румунів, і тому також Угорщина і Румунія виступають разом, заявив міністр.

На його думку, якщо Верховна Рада законодавчо прийме пропозиції, запропоновані парламентською комісією з питань культури, культурно-освітні можливості угорської та румунської меншин будуть значно звужені, а проти цього Угорщина і Румунія будуть боротися спільно, заявив Сійярто.

Сійярто також зазначив, що, як він вважає, закон про освіту суперечить угоді про асоціацію між Україною та ЄС, підписання якого підтримали Будапешт та Бухарест. Через це, сказав міністр, він розглядає прийняття українського закону як "удар в спину" двом державам.

У той же час, міністр бачить "серйозну загрозу" в тому, що на розгляд українських парламентарів потрапили також законопроекти про мову та громадянство.

Раніше повідомлялося, що міністр освіти і науки України Лілія Гриневич анонсувала дату переговорів між Україною і Угорщиною щодо закону "Про освіту" - зустріч запланована на 19 жовтня.

мова освіта дипломатія конфлікт

Знак гривні
Знак гривні