У листопаді в космос полетять відразу три ракети, створені за участю України

Запуск трьох ракет, створених за участю України, заплановано на листопад цього року. Про це йдеться в графіку пусків ракет, складеному сайтом Spaceflight Now.

За даними видання, 7-8 листопада з космодрому Куру заплановано запуск ракети-носія Vega із супутником спостереження за Землею MN35-13 для Марокко.

Ракета-носій Vega розроблена Європейським космічним агентством (ESA) спільно з Італійським космічним агентством (ASI). Маршовий двигун РД-843 для 4-го ступеня ракети-носія розроблений державним підприємством “Конструкторське бюро “Південне” ім. М.К.Янгеля та виготовлений Державним підприємством “Виробниче об’єднання “Південний машинобудівний завод ім. О.М.Макарова”. Цей двигун виконує критично важливе завдання - виведення супутників на остаточну орбіту.

10 листопада планується запуск з космодрома Воллопс в американському штаті Вірджинія ракети-носія Antares з 9-им вантажним кораблем "Cygnus", який має доставити вантаж на Міжнародну космічну станцію.

Головним розробником ракети-носія Antares є американська компанія Orbital АТК, а основну конструкцію першого ступеня створюють вітчизняні державні підприємства космічної галузі КБ “Південне” ім. М.К. Янгеля та ВО “Південний машинобудівний завод ім. О.М. Макарова” (Дніпро) в кооперації з підприємствами “Хартрон-АРКОС” (Харків), “Хартрон-ЮКОМ” (Запоріжжя), “ЧЕЗАРА ”, “РАПІД” (Чернігів) та ін. Завдяки участі в проекті Antares Україна фактично долучилася до обслуговування Міжнародної космічної станції.

Також у листопаді очікується запуск ракети "Зеніт-3Ф" (Zenit 3F) з космодрому Байконур у Казахстані. Як зазначається, українська ракета "Зеніт" з російським верхнім ступенем "Фрегат" має запустити супутник зв'язку "АнгоСат" - перший супутник Анголи. Нагадаємо, ракета "Зеніт" вважається однією з найкращих у світі. Так, підприємець і засновник космічної корпорації SpaceX Ілон Маск назвав її найбільш досконалою після власної ракети Falcon 9.

технології україна космос

Знак гривні
Знак гривні