СБУ затримала француза, який готував теракти на Євро-2016

СБУ попередила серію з 15 терактів у Франції на "Євро-2016". Француза, який планував теракти, затримали на кордоні з Польщею. За даними СБУ, планувався підрив мечеті, синагоги, адмінбудівель і пунктів спостереження за автобанами на час Євро-2016. Йому оголошено про підозру у статті 21 - контрабанда, 258 - терористичний акт, а також 263 - незаконне поводження зі зброєю.

Французький терорист пропонував кілька тисяч євро за те, щоб вибухівку і зброю в Європу супроводжував громадянин України. Про це під час брифінгу повідомив глава СБУ Василь Грицак.

Це, на думку спецслужби, є підставою для припущення про причетність російських спецслужб до підготовки терактів на Євро-2016.

"Він (затриманий француз, - ред.) запропонував ще в додаток кілька тисяч євро за те, щоб громадянин України супроводжував цей вантаж на територію Європи. Це ключові речі і саме тому ми вважаємо, що це може бути підстава російських спецслужб", - сказав Василь Грицак.

Зазначимо, що за словами Грицака, на самому початку розробки СБУ припускала, що мова йде про терористичну організацію, яка незадоволена владою і планує серію терактів, проте в процесі роботи з'явилася ще одна версія.

"Ми спочатку думали, що діє терористична організація. Ми вийшли на структуру, яка діє у Франції, незадоволена владою і хоче напередодні та під час проведення Євро здійснити низку терактів. На визначеному етапі, коли ми отримали від нього пропозицію про те, що бажано було, щоб цей незаконний вантаж, вантаж вибухівки 125 кг, врахуйте 20 пострілів РПГ і багато іншого було доставлено на територію Європи за сприяння громадянина України, була включена ще одна робоча версія", сказав Грицак.

Французькі ЗМІ оприлюднили подробиці про життя француза, затриманого в Україні за планування терактів на Євро-2016 у Франції.

Як повідомляє L Est Républicain, затриманий виявився 25-річним хлопцем, уродженцем Лотарингії (регіон на північному сході Франції). Згідно з повідомленням, його звуть Grégoire Moutaux (Грегуар Муто). Поліція провела обшуки за місцем його проживання.

Також відзначається, що молодий чоловік жив у будинку, що належить його дідові. Сусіди описують його як людину стриману. "Він, здавалося, мандрівник, він сказав мені, що він відправився в Сполучені Штати. Він також сказав мені, що почав займатися бодібілдінгом", - повідомив один з фермерів, який був з ним знайомий.

Також, за інформацією видання, українська влада шукає його потенційного співучасника.

франція сбу тероризм

Знак гривні
Знак гривні