Словацька антивірусна компанія ESET виправдовується: Ми не допомагали бойовикам

У травні словацька компанія ESET, яка спеціалізується на комп'ютерній безпеці та розробці антивірусних програм, оприлюднила звіт про дії українських спецслужб проти інформаційних мереж бойовиків на Сході України. У цих діях є ознаки сприяння терористичній діяльності та загрози національній безпеці України. У відповідь на це в ESET заявили: компанія є аполітичною і намірів допомагати бойовикам не мала.

"Наша дослідницька група виявила атаки, які були направлені на українські урядові структури, про що ми їм повідомили, але з метою їх безпеки та збереження конфіденційності ми не розкривали певні деталі, - заявили в ESET. - У процесі подальшого дослідження було виявлено більше цілей атаки — зокрема у Східній Україні. У цьому випадку з точки зору безпеки не було жодних обґрунтованих і вагомих причин не розповсюджувати ці деталі. Отримані результати були представлені у зрозумілому та докладному вигляді. Ми публікуємо дані досліджень для інформування дослідників, ІТ-спеціалістів та широкого кола Інтернет-спільноти."

Що ж до російської версії доповіді, в якому виразно помітна симпатія до бойовиків, то в ESET визнали наявність у них неточностей:

"Російський переклад підготували наші колеги з російської компанії-партнера. Попри правильність фактичного матеріалу дослідження, були допущені невідповідності під час опису цілей серед сепаратистів. Головний офіс ESET спочатку не знав про ці невідповідності, однак одразу після отримання інформації про них переклад із невідповідностями був швидко видалений з російських ресурсів під брендом ESET. Це не вплинуло на оригінал англійською мовою на WeLiveSecurity.com та ESET.com, який залишався незмінним з моменту опублікування."

Таким чином, ESET намагається спростувати повідомлення про те, що своїми діями компанія по суті надала допомогу терористам і бойовикам. Втім, оцінку її діям варто робити не на підставах цих заяв, а виходячи з тієї шкоди, яку завдала її "аналітика" українським інтересам. Відповідно, питання санкцій щодо ESET залишається відкритим.

донеччина скандал інформація технології словаччина тероризм луганщина

Знак гривні
Знак гривні