У Казахстані оголосили антитерористичну операцію. Росія починає нову гібридну війну?

В публічному просторі повідомляється, що на місто Актобе напали ісламісти. Проте деякі оглядачі стверджують, що це можливий початок гібридної війни проти Казахстану. Прогнозований сценарій наступний: керовані "ісламісти" починають заворушення у Західному Казахстані. Росія заявляє, що Астана не може захистити російськомовне населення і вводить війська для захисту співвітчизників.

Перебіг останніх подій:

Казахстан залишається в стані підвищеної боєготовності після того, як влада повідомила, що підозрювані бойовики-ісламісти вбили шістьох людей на військовому об’єкті і в двох магазинах зброї в північно-західній частині міста Актобе.

Сили безпеки почали антитерористичну операцію. За даними ЗМІ, в Актобе та декількох великих містах Алмати, Актау і столиці Астані закрили магазини зброї, їх посилено охороняють.

Як передає видання Tengrinews.kz, 6 червня поліцейські патрулюватимуть також магазини зброї в західних Мангістауській та Атирауській областях.

Представник МВС Казахстану Алмас Садубаєв повідомив, що в ході антитерористичної операції знищено чотирьох нападників, ще сімох затримали. Деякі з підозрюваних залишаються на свободі, додав він.

Раніше Садубаєв повідомляв, що через напади 9 військовослужбовців зазнали поранень. Він також заявив, що підозрювані нападники були «послідовниками радикальних, нетрадиційних релігійних рухів».

Внаслідок майже одночасних нападів бойовиків на магазин зброї і військову базу в західній частині міста Актобе 5 червня було вбито охоронця і співробітника одного з магазинів зброї, поранень зазнали троє поліцейських, які прибули на місце події.

В іншому магазині вогнепальної зброї нападники вбили відвідувача. Після приїзду на місце події силовики вбили трьох бойовиків.

Інша група нападників викрала автобус і в’їхала в ворота бази національної гвардії. Там вони застрелили трьох військовослужбовців, після чого співробітники служби безпеки вбили одного з нападників.

Чиновники наказали місцевим жителям залишатися в своїх будинках, а поліція тимчасово зупинила рух громадського транспорту в місті. Також влада закрила декілька торгових центрів та інших громадських місць.

казахстан АТО

Знак гривні
Знак гривні