Зради не сталося: президент не ветував закон про здешевшання вживаних іномарок

В Адміністрації президента України спростували повідомлення керівника парламентської фракції 'Самопоміч' Олега Березюка про ветування главою держави схваленого парламентом законопроекту №3251 про стимулювання розвитку ринку вживаних транспортних засобів.

'Текст закону ще навіть не надійшов до Адміністрації президента', - повідомив агентству 'Інтерфакс-Україна' прес-секретар президента Святослав Цеголко, відповідаючи на запитання щодо правдивості цієї інформації.

Раніше в четвер народні депутати фракції 'Самопоміч' О.Березюк та Єгор Соболєв заявили, що президент України Петро Порошенко наклав вето на схвалений Верховною Радою 31 травня законопроект про зниження акцизу на вживані автомобілі.

За словами О.Березюка, 'це плата за сьогоднішнє голосування' про внесення змін до Конституції України в частині правосуддя, за який 'Самопоміч' не голосувала.

Є.Соболєв також заявив, що у нього є інформація, 'що однією з оплат цього голосування має бути ветування дуже хорошого закону, що скасовує супервисокі акцизи на імпорт автомобілів, що були у використанні, з розвинених країни'. 'Багато років олігархи мають контроль над виробництвом поганих авто в Україні та з огляду на високе мито та високий акциз роблять недоступними вживані авто. Ми знизили вартість цих акцизів на суму від 3 до 8 тис. євро залежно від машини, і, за нашими даними, П.Порошенко ветував цей закон як плату за те, щоб потрібні люди проголосували за потрібні йому слова в Конституції. Я не знаю, чи підписано рішення президентом, але нам повідомили, що його прийнято', - сказав він у кулуарах парламенту.

Нагадаємо, 31 травня Верховна Рада 237 голосами ухвалила в другому читанні законопроект, який у 14-28 разів знижує акцизні ставки, що нараховуються під час імпорту таких машин в Україну. Найбільше - у 28 разів - акциз зменшиться для найбільш популярного класу легковиків - з двигуном об’ємом від 1 до півтора літра.

Так, якщо зараз при ввезенні з-за-кордону на авто з двигуном об’ємом 1,5 л слід заплатити дві тисячі євро акцизу, то за новим законом - менше 100 євро. Пільговий акциз діятиме до кінця 2018 року. Його застосовуватимуть лише для машин, вироблених до 2010 року, і придбаних для власного використання. Якщо ж власник протягом року захоче продати машину, він повинен буде оплатити акциз на неї за попередніми ставками.

закон податки автомобілі

Знак гривні
Знак гривні